چکیده
زمینه. هدف این مرور نظاممند سنتز شواهد موجود در مورد تأثیر مکمل ویتامین A بر عملکرد بینایی در بزرگسالان سالم است.
روش کار. جستجوی جامع در پایگاههای الکترونیکی بهمنظور شناسایی کارآزماییهای تصادفی و کنترلشده که اثرات مکملهای ویتامین A بر عملکرد بینایی در بزرگسالان سالم را بررسی کردهاند، انجام شد. مقالات پس از استخراج از پایگاههای اطلاعاتی در سه مرحله شامل بررسی عناوین، چکیده و متن کامل توسط متخصص موضوعی انتخاب و مقالات نامناسب حذف شدند. سپس دادهها استخراج و برای تعیین اثر کلی مکمل ویتامین A بر نتایج بینایی تجزیه و تحلیل شدند. دو نویسنده بهطور مستقل مطالعات را از نظر سوگیری ارزیابی کردند و اختلاف نظرها توسط نویسنده سوم برطرف شد. کیفیت مقالات مطابق با استانداردهای موجود ارزیابی و هرگونه اختلاف نظر از طریق بحث یا ارجاع به ارزیاب سوم حل شد.
یافتهها. جستجوی 12945 مقاله از پایگاههای اطلاعاتی منجر به ارزیابی متن کامل 276 مقاله و وارد کردن 17 مطالعه در مرور شد. این مطالعات اثر مکملهای لوتئین و زآگزانتین را بر تراکم نوری رنگدانه ماکولا (MPOD) و عملکرد بینایی بررسی کردند. نتایج نشاندهنده یک همبستگی مثبت بین MPOD و تابع حساسیت کنتراست زمانی بود که هر دو پس از مصرف مکمل بهبود یافتند. اکثر مطالعات اثرات مثبتی بر MPOD و عملکرد بینایی نشان دادند، اما اهمیت بالینی و دوز و مدت بهینه همچنان نامشخص است.
نتیجهگیری. مکمل ویتامین A و کاروتنوئیدهای لوتئین و زآگزانتین ممکن است عملکرد بینایی را بهبود بخشد. با اینحال، دوز مطلوب، مدت زمان مناسب و ترکیب بهینه کاروتنوئیدها همچنان مشخص نیست. ایمنی و اثربخشی بلندمدت این مکملها نیازمند بررسیهای بیشتر، شامل ارزیابیهای استاندارد، پیگیریهای طولانیمدت و مطالعه در جمعیتهای متنوع است.
پیامدهایعملی. در حالیکه تحقیقات کنونی نشان میدهد مصرف مکملهای لوتئین و زآگزانتین ممکن است مزایایی مانند بهبود حساسیت کنتراست و تراکم رنگدانه ماکولا داشته باشد، یافتههای متناقض نشان میدهد که ما هنوز درک روشنی از اینکه چه کسانی بیشترین سود را خواهند برد، دوز ایدهآل یا مدت زمان مؤثر مکمل برای بزرگسالان سالم نداریم. بنابراین، در حال حاضر نمیتوان توصیههای گستردهای برای مصرف این مکملها جهت بهبود بینایی در جمعیت عمومی سالم ارائه کرد و افراد باید قبل از شروع هرگونه مکمل با متخصصان مراقبتهای بهداشتی مشورت کنند.