Logo-mj
  تعداد مشاهده چکیده: 45

دندانپزشکی

مقاله کوتاه

مقایسه شاخص DMFT/dmft، پلاک دندانی و التهاب لثه‌ای دانش‌آموزان 12-6 سال مبتلا به اختلال بیش‌فعالی-کم‌توجهی تحت درمان دارویی و بدون درمان دارویی با کودکان سالم شهر گرگان

شیوا زمانی نژاد 1 ORCID logo، شقایق سالاری 2 ORCID logo، فیروزه درخشانپور 3* ORCID logo، الهام فخاری 4 ORCID logo، ناصر بهنام پور 5 ORCID logo

1 گروه دندانپزشکی کودکان، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
2 دانشجو پزشکی، مرکز تحقیقات روانپزشکی گلستان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
3 گروه روانپزشکی، مرکز تحقیقات روانپزشکی گلستان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
4 گروه پریودانتیکس، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
5 گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران

چکیده

زمینه. اختلال بیش‌فعالی-کم‌توجهی (ADHD) دومین مشکل شایع سلامت روانی در کودکان است. از طرفی پوسیدگی دندانی یکی از شایع‌ترین اختلالات مزمن دوران کودکی است. همچنین مطالعات انجام شده در این زمینه نتایج متناقضی داشتند. این مطالعه با هدف مقایسه شاخص‌های dmft/DMFT و plaque index و gingival index را در کودکان مبتلا به اختلال بیش‌فعالی-کم‌توجهی در گروه‌های تحت درمان دارویی و بدون درمان دارویی و کودکان سالم، انجام شد.

روش کار. در این مطالعه مقطعی، کودکان مبتلا به ADHD تحت درمان دارویی (40نفر)، بدون درمان دارویی (40نفر) و کودکان سالم (40نفر)، در بازه سنی 12-6 سال وارد مطالعه شدند. هر 3 گروه از لحاظ سن و جنس همسان دارای معیارهای ورود بودند. برای تعیین وضعیت پوسیدگی دندان‌ها از شاخص DMFT/dmft استفاده شد. برای وضعیت بهداشت دهان و میزان پلاک از شاخص پلاک O’leary استفاده شد. برای بررسی GI (loe & silnee)، دندان‌های رمفورد هر بیمار به‌صورت walking دورتادور دندان پروب شد. داده با استفاده از نرم‌افزار R نسخه‌ی 3.5.1 آنالیز شد.

یافته‌ها. توزیع شاخص DMFT در گروه درمان‌نشده با 1/95 ± 3/25 و گروه سالم با 1/35 ± 1/83 به‌ترتیب بیشترین و کمترین میانگین را داشتند. توزیع شاخص dmft در گروه درمان‌نشده با 1/82 ± 5/3 و گروه سالم با 1/27 ± 3/78 به‌ترتیب بیشترین و کمترین میانگین را داشتند. بالاترین PI و GI متعلق به گروه درمان‌ نشده بود. اختلاف آماری معنی‌داری بین dmft و DMFT در بین گروه‌های مختلف وجود داشت (0/001 =P)، اختلاف بین گروه‌های سالم و درمان‌نشده و همچنین بین گروه‌های سالم و درمان‌شده معنی‌دار بود. بین ابتلا به ADHD و شاخص GI ارتباط معناداری وجود داشت. شاخص PI با ابتلا به ADHD ارتباط معناداری نداشت.

نتیجه‌گیری. از آنجایی‌که میزان DMFT، dmft در کودکان مبتلا به ADHD بیشتر از کودکان سالم بود، و بین ابتلا به ADHD و شاخص GI ارتباط معناداری وجود داشت و شاخص PI با ابتلا به ADHD ارتباط معناداری نداشت.

پیامدهای‌عملی. با توجه به اینکه میزان DMFT، dmft در کودکان مبتلا به ADHD بیشتر از کودکان سالم است، لذا آموزش بهداشت صحیح، توجه والدین و همچنین مانیتورینگ و معاینات دندانی دقیق در فواصل منظم و درمان به‌موقع مشکلات توصیه می‌شود.

کلید واژه ها: اختلال بیش فعالی-کم توجهی, پوسیدگی دندانی, پلاک دندانی
نام
نام خانوادگی
پست الکترونیکی
نظرات
کد امنیتی


تعداد مشاهده چکیده:

Your browser does not support the canvas element.


تعداد دانلود PDF:

Your browser does not support the canvas element.

ثبت‌شده: 30 خرداد 1403
بازنگری: 14 آبان 1403
پذیرفته‌شده: 16 آبان 1403
انتشار الکترونیکی: 02 اردیبهشت 1404
EndNote EndNote

(Enw Format - Win & Mac)

BibTeX BibTeX

(Bib Format - Win & Mac)

Bookends Bookends

(Ris Format - Mac only)

EasyBib EasyBib

(Ris Format - Win & Mac)

Medlars Medlars

(Txt Format - Win & Mac)

Mendeley Web Mendeley Web
Mendeley Mendeley

(Ris Format - Win & Mac)

Papers Papers

(Ris Format - Win & Mac)

ProCite ProCite

(Ris Format - Win & Mac)

Reference Manager Reference Manager

(Ris Format - Win only)

Refworks Refworks

(Refworks Format - Win & Mac)

Zotero Zotero

(Ris Format - Firefox Plugin)