چکیده
زمینه. کلبسیلا پنومونیه از عوامل مهم عفونت بیمارستانی و یکی از مهمترین عوامل ایجادکننده پنومونی مرتبط با ونتیلاتور میباشد. در این مطالعه مقاومت به فلوروکینولونها در بین ایزولههای کلبسیلا پنومونیه جدا شده از بیماران مراجعهکننده به بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در سال 1399 مورد بررسی قرار گرفت.
روش کار. در این مطالعه مقطعی-توصیفی حداقل غظت مهارکنندگی (MIC) سیپروفلوکسازین با روش آگار دایلوشن مشخص و موتاسیون در ژنهای gyrA , parC و حضور ژنهای مقاومت مانند aac (6')-Ib-cr ، qnr و qepA با روشPCR بررسی گردید.
یافتهها. از کل 100 ایزوله مورد بررسی، 43 درصد (تعداد=43) ایزولهها نسبت به سیپروفلوکسازین مقاوم بودند. رنج MIC سیپروفلوکسازین بین g/mlµ 5/0 تا بالای g/mlµ 1024 بود. ایزولههای با MIC بالای سیپروفلوکسازین از نظر موتاسیون در ژنهای gyrA و parC مورد بررسی قرار گرفت. در بررسی موتاسیون در gyrA، تغییر اسیدآمینه از سرین به ایزولوسین در موقعیت 83 مشاهده گردید؛ در حالیکه هیچ موتاسیونی در ژن parC مشاهده نشد. در 10 ایزوله (10درصد) ژن مقاومت aac (6’)-Ib-cr شناسایی گردید، در حالیکه در هیچکدام از ایزولهها ژنهای مقاومتqepA , qnr مشاهده نشد.
نتیجهگیری. در این مطالعه 49 درصد از ایزولهها دارای مقاومت چندگانه بودند. همچنین، فراوانی بالای ژن aac (6’)-Ib-cr در میان یافتهها مشاهده گردید. از آنجاییکه این ژن روی پلاسمید قرار دارد، بهراحتی بین سویههای کلبسیلا پنومونیه منتقل شده و منجر به گسترش مقاومت نسبت به فلوروکینولونها میشود.
پیامدهای عملی. این مطالعه دانش ما را در مورد میزان مقاومت به سیپروفلوکساسین به عنوان یک گزینه درمانی در میان سویه های بومی کلبسیلا پنومونیه افزایش می دهد.