چکیده
زمینه. پانکراتیت حاد (AP) بهعنوان یک اختلال گوارشی در نظر گرفته میشود که ممکن است منجر به یک پاسخ التهابی سیستمیک شود و نیاز به بستری فوری در بیمارستان دارد. در حال حاضر جهت بیشبینی شدت بیماری از سیستم امتیازده (Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis, BISAP) استفاده میشود. در این مطالعه ما به دنبال رابطه معناداری بین مؤلفه التهابی عفونی نسبت نوتروفیل بر لنفوسیت (Neutrophil-to-lymphocyte ratio, NLR) بودیم که تنها توسط یک آزمایش خون ساده قابل دستیابی است. سپس این نسبت را با سیستم امتیازدهی BISAP مقایسه کردیم.
روشکار. این مطالعه به شکل همگروهی در سال 1398-1397 در بیمارستان امام رضا دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. درمجموع 98 بیمار بستری با معیارهای موردنظر ما وارد مطالعه شدند. نمونه خون اخذ و (Complete Blood Count with Differential, CBC Diff) انجام شد و امتیازBISAP به همراه دادههای دموگرافیک محاسبه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها. متغیرهای نسبت نوتروفیل بر لنفوسیت و سن بیماران با متغیر BISAP رابطه معنیدار داشت (05/0>(P به ازای یک واحد افزایش نسبت نوتروفیل بر لنفوسیت و یک واحد (سال) افزایش سن بیماران، شانس قرارگیری در دستههای بالاتر BISAP SCORE به ترتیب 14/1 و 09/1 برابر افزایش یافت. برای متغیرهای جنسیت، مصرف سیگار و بیماریهای زمینهای با متغیرBISAP SCORE رابطه معنیدار مشاهده نشد (05/0<P).
نتیجهگیری. میتوان از مقادیر اولیه نسبت نوتروفیل بر لنفوسیت جهت تعیین پیشآگهی و شدت بیماری در بیماران مبتلا به پانکراتیت حاد به شکل سریع، آسان و در دسترس استفاده کرد. پیامدهای عملی. در مواقعی که جهت اقدامات درمانی نیازمند ارزیابی سریع شدت پانکراتیت هستیم، میتوان از نسبتهای ساده همانند نسبت نوتروفیل بر لنفوسیت استفاده کرد.