چکیده
زمینه. هایپوکلسمی گذرا از عوارض شایع تیروئیدکتومی کامل است. هیپوکلسمی پیامدهای بسیاری برای سلامتی بیماران داشته و بر کیفیت زندگی بیمار تأثیر منفی میگذارد. این مطالعه با هدف بررسی نقش پيشبينيكنندگی سطح سرمی ويتامين D قبل از جراحي تيروئيدكتومي کامل در بروز هایپوکلسمی انجام شد.
روشکار. مطالعه مقطعی حاضر بر روی 82 بیمار کاندید جراحی تیروئیدکتومی کامل مراجعهکننده به بیمارستان 5 آذر گرگان در سال 1401 انجام شد. اطلاعات دموگرافیک، متغیرهای آزمایشگاهی و علائم بالینی هیپوکلسمی قبل از عمل، 24 ساعت و دو هفته پس از جراحی با چکلیست جمعآوری شدند. دادهها با نرمافزار SPSS ورژن 18 و با استفاده از آزمونهای تی مستقل، یو من ویتنی، ویلکاکسون و تی زوجی و آزمون کای اسکور در سطح معنیداری 0/05 تحلیل شدند. یافتهها. میانگین سطح سرمی کلسیم 24 ساعت و دو هفته بعد از جراحی بهطور معناداری کاهش یافتهبود. میانگین سطح سرمی فسفر نیز 24 ساعت بعد از جراحی کاهش معناداری داشت. 32/9 درصد از بیماران 24 ساعت بعد از عمل جراحی، علایم هیپوکلسمی نشان دادند. همچنین، هایپوکلسمی با سطح سرمی ویتامین D ارتباط نداشت و میانگین سطح سرمی کلسیم در بیماران با علائم هیپوکلسمی به طور معناداری کمتر بود. میانگین هورمون پاراتیروئید یک روز بعد از جراحی در بیماران با سطح کلسیم نرمال به طور معناداری بیشتر بود.
نتیجهگیری. سطح سرمی ویتامین D قبل از تیروئیدکتومی کامل ارتباطی با هیپوکلسمی بعد از تیروئیدکتومی کامل ندارد. سطح سرمی هورمون پاراتیروئید و فسفر با تغییرات سرمی کلسیم بعد از جراحی مرتبط است.
پیامدهای عملی. سطح سرمی ویتامین D قبل از تیروئیدکتومی نمیتواند پیشبینی کننده هیپوکلسمی بعد از تیروئیدکتومی کامل باشد. سطح سرمی هورمون پاراتیروئید و فسفر با تغییرات سرمی کلسیم بعد از جراحی مرتبط است. لذا برای این بیماران پیگیری دقیق و طولانی مدت سطوح کلسیم، ویتامین D و هورمون پاراتیروئید و فسفر توصیه میشود.