doi: 10.34172/mj.2024.015

بیماری‌های کودکان

یافته­ های بالینی بیماران مراجعه­ کننده با تظاهرات کاوازاکی در دوران پاندمی کووید-19 در آذربایجان شرقی، تبریز

گلناز مبین 1 ORCID logo، آذر دسترنجی 1، مهناز صادقی شبستری 2* ORCID logo

1 مرکز تحقیقات سلامت کودکان، دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات سل و بیماری های ریوی، مرکز تحقیقات ایمونولوژی تبریز، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: drsadeghim2004@yahoo.com

زمینه. بیماری کاوازاکی بیماری تبدار حاد و نادر با تظاهرات جلدی مخاطی می باشد که از زمان شروع پاندمی ویروس کرونا شیوع بیشتر و تظاهرات متنوع تری پیدا کرده است. هدف از این مطالعه شناخت تظاهرات بسیار متنوع این بیماری و بیماری شبه کاوازاکی در دوران پاندمی بیماری کووید می­باشد.

روش‌کار. در این مطالعه هم­ گروهی گذشته­ نگر تمام بیماران مراجعه کننده با تظاهرات کاوازاکی و تشخیص قطعی بر اساس معیارهای آکادمی قلب آمریکا 2017 و کالج روماتولوژی آمریکا، در فاصله بهمن سال 1399 الی آبان سال 1400 در مرکز آموزشی-درمانی کودکان تبریز، وارد مطالعه شدند.

یافته‌ها. تب در همه بیماران در زمان مراجعه وجود داشت. سایر علایم به ترتیب شیوع شامل: درگیری جلدی (93%)، مخاطی (87%)، تغییرات انتهاها بصورت ادم و اریتم و پوسته ­ریزی (75%)، تظاهرات گوارشی (51%)، تظاهرات قلبی (42%) و سپس تنفسی (27%) و در نهایت لنفادنوپاتی گردنی (18%) بودند. در بیمارانی که تظاهرات کامل کاوازاکی را داشتند، ارجحیت سنی زیر 5 سال بود. 33 بیمار با احتساب معیارهای ورود وارد مطالعه شدند، محدوده سنی بیماران بین 11ماه تا 13 سال متغیر بود و متوسط رنج سنی بین 5 الی 6 سال بود.

نتیجه‌گیری. تظاهرات بیماری کاوازاکی در دوران پاندمی کووید می­تواند بسیار متنوع­تر و شدیدتر باشد. شناختن تنوع علایم بالینی و یافته ­های ناشایع بیماری کاوازاکی در این بیماران می­تواند به تشخیص سریعتر بیماران منجر شده و با درمان به موقع مانع از پیشبرد بیماری شد.

پیامدهای عملی. یافته­ های مطالعه در تشخیص سریعتر بیماران با تظاهرات مشابه و کمک به بهبود پیش­ آگهی بیماری می­تواند مفید باشد.

کلید واژه ها: کاوازاکی, شبه کاوازاکی, پاندمی, کووید-19

ثبت‌شده: 03 خرداد 1402