چکیده
زمینه. تماس پوست به پوست نقش بسزایی در تسهیل شروع و تداوم شیردهی و همچنین حفظ و ارتقاء سلامت نوزادان دارد. هدف از این مطالعه، بررسی زمان شروع و طول مدت تماس پوست به پوست در اتاق زایمان یا عمل بیمارستانهای خراسان رضوی بود.
روشکار. این مطالعه توصیفی 1044 نوزاد متولد شده در زایشگاه و اتاق عمل بیمارستانهای دولتی خراسان رضوی را در طی سالهای 1399 تا 1401 با نمونهگیری در دسترس انتخاب و مورد بررسی قرار داد. ابزار جمعآوری اطلاعات، چک لیست محقق ساخته مشتمل بر ثبت زمان شروع و طول مدت تماس پوست به پوست بود. یک ماما که در روند زایمان نقشی نداشت به ثبت زمان شروع و طول مدت تماس پوست به پوست بعد از خروج جنین پرداخت. جهت بررسی همراهی زمان شروع تماس پوست با پوست و طول مدت آن با زمان شروع و مدت شیردهی از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
یافتهها. تماس پوست به پوست بعد از زایمان در زایشگاههای مورد مطالعه در 65 درصد موارد انجام شد. زمان شروع و طول مدت تماس پوست به پوست بعد از زایمان بهترتیب 120/30±5/06 و 13/66±9/28 دقیقه بود. در بین علل عدم انجام تماس پوست به پوست بعد از زایمان، عدم همکاری مادر(61/38 درصد)، شایعترین علل بودند.
نتیجهگیری. در یک سوم از زایمانهای صورتگرفته در بیمارستانهای خراسان رضوی تماس پوست به پوست بعد از زایمان انجام نمیشود، در صورتیکه شروع زودتر تماس پوست به پوست پس از تولد باعث افزایش موفقیت شیردهی میشود. همچنین، شایعترین علت عدم انجام تماس پوست به پوست، عدم همکاری مادر ذکر شدهاست.
پیامدهای عملی. تماس پوست به پوست نوزادان و شروع شیردهی بلافاصله پس از زایمان جهت تسهیل در امر شیردهی و افزایش مدت زمان آن اهمیت دارد. در این راستا، ارایه اطلاعات و آموزشهای لازم در زمینه اهمیت تماس پوست به پوست به مادران، در حفظ سلامت نوزادان و تسهیل شروع شیردهی، و تغییر نگرش و رفتارهای مادران ضروری به نظر میرسد.