چکیده
زمینه. اخیراً، مشخص شدهاست که تیروزول و فارنسول بهواسطه داشتن اثرات ضدمیکروبی و دارویی شناختهشده میتوانند جایگزین آنتیبیوتیکها شوند. در طی چند دهه اخیر، تحقیقات گستردهای روی نانونیوزومها جهت دارورسانی انجام شده و کارایی آنها به اثبات رسیده است. هدف از این مطالعه بررسی خصوصیات فیزیکی و تأثیرات ضد باکتریایی فارنسول و تیروزول بارگیریشده در نانونیوزومها بود.
روشکار. فارنسول و تیروزول بارگیریشده در نانوحامل نیوزومی به روش هیدراتاسیون لایه نازک سنتز شد. خصوصیات فیزیکی نانوفرمولاسیونها با استفاده از تکنیک پراکنش نور دینامیک (DLS) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) سنجش شد و روند آزادسازی فارنسول و تیروزول از نانوحامل با استفاده از کیسه دیالیز موردبررسی قرار گرفت. همچنین، از طیفسنج مادون قرمز برای بررسی گروههای عامل استفاده و مطالعات پایداری نانونیوزومها در دماهای 25 و 4 درجه سانتیگراد به مدت ۲ ماه انجام شد. درنهایت، خواص ضدمیکروبی آن علیه پاتوژنهای باکتریایی E.coli، Staphylococcus aureus و Pseudomonas aeruginosa مطالعه شد. اثر سمیت نانو حاملها در حالت خالی و بارگیری شده روی سلولهای HFF توسط روش MTT موردبررسی قرار گرفت.
یافتهها. اندازه نانونیوزومها 208 و اندازه نانونیوزومهای بارگیری شده با فارنسول و تیروزول 240 نانومتر برآورد گردید. نتایج SEM حاکی از کروی بودن ساختار نیوزومها بود. رهش کند فارنسول و تیروزول از نیوزومها مشاهده شد، بهطوریکه بعد از 72 ساعت تقریباً نیمی از دارو از نیوزومها آزادسازی شده بودند. نانیونیوزومهای بارگیری شده با داروهای فوقالذکر پایداری مناسبی در دمای ۴ درجه سانتیگراد به مدت ۶۰ روز نشان دادند. نتایج حداقل غلظت مهارکنندگی و باکتریکشی، حاکی از اثرات ضد باکتریایی هردوی فارنسول و تیروزول آزاد و نانونیوزومهای بارگیری شده با فارنسول و تیروزول علیه هر سه گونه باکتریایی بود؛ هرچند این تأثیرات در حالت نانونیوزومه بهتر بود.
نتیجهگیری. نانو حامل نیوزومی حاوی فارنسول و تیروزول پتانسیل کاربرد در درمان برخی عفونتهای رایج زخم باکتریایی را دارد. با این وجود، به مطالعات بیشتر در این زمینه نیاز هست.
پیامدهای عملی. نانونیوزومهای بارگیری شده با فارنسول و تیروزول نسبتاً اثرات مهارکنندگی قوی علیه S. aureus، E. coli و P. aeruginosa دارند.