doi: 10.34172/mj.2024.014

روانشناسی

آسیب‌شناسی روانی توکسوپلاسموز نهفته در مبتلایان: نقش متغیرهای سن، جنسيت و مدت ابتلا

عباس رحیمی نژاد 1 ORCID logo، اشکان لطیفی 1* ORCID logo، رضا رستمی 1 ORCID logo، حجت الله فراهانی 2 ORCID logo

1 گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ايران
2 گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ايران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: ashkan.latify@gmail.com

زمینه. مطالعه حاضر ارتباط میان ابتلا به توکسوپلاسموز نهفته و اختلالات روانی را بررسی کرد.

روش‌کار. نمونه شامل 117 داوطلب مبتلا به این بیماری در شبکه‌های اجتماعی فیسبوک، توییتر و اینستاگرام بود. داده‌ها به صورت برخط با استفاده از نسخه اختصاری 71 موردی MMPI جمع آوری شد.

یافته‌ها. طبق نتایج الف) پروفایل روان‌شناختی بیماران مبتلا به توکسوپلاسموز نهفته در هشت مقیاس بالینی این پرسش‌نامه در محدوده هنجار قرار داشت. ب) در گروه مردان، متغیر پیش‌بینی‌کننده مدت ابتلا، قدرت پیش‌بینی نمرات در چهار مقیاس بالینی افسردگی، انحراف اجتماعی، ضعف روانی و اسکیزوفرنی و متغیر پیش‌بینی‌ کننده سن نیز توانایی پیش بینی نمرات در مقیاس هیپوکندریاز و اسکیزوفرنی را داشتند. ج) در گروه زنان، تنها متغیر پیش‌بینی‌کننده سن قادر به پیش‌بینی نمرات در مقیاس‌های هیستری، پارانویا، ضعف روانی و انحراف اجتماعی بود. د) در هیچ یک از مقیاس های بالینی میان گروه های زن و مرد تفاوت معناداری وجود نداشت.

نتیجه‌گیری. مدت زمان ابتلا به توکسوپلاسموز نهفته با افزایش نمرات در مقیاس های افسردگی، انحراف اجتماعی، ضعف روانی و اسکیزوفرنی در مردان آلوده ارتباط داشته اما در گروه زنان آلوده با هیچ کدام از مقیاس های بالینی MMPI فرم کوتاه ارتباط ندارد.

پیامدهای عملی. در غربالگری افراد مبتلا به توکسوپلاسموز نهفته از نظر سلامت روان، مردان در مقیاس‌های افسردگی، انحراف اجتماعی، ضعف روانی و اسکیزوفرنی با توجه به افزایش مدت زمان ابتلا به توکسوپلاسموز غربالگری شوند.

کلید واژه ها: توکسوپلاسما گوندی, توکسوپلاسموز, اختلال روانی, آسیب زایی روانی, مدت ابتلا, جنسیت

ثبت‌شده: 02 اسفند 1401
پذیرفته‌شده: 20 فروردین 1402