doi: 10.34172/mj.2024.018

پرستاری و مامایی

مقاله کوتاه

مقایسه محتوای مراقبت‌های حین بارداری در دوران همه‌گیری کووید-19 با زمان مشابه در سال گذشته: مطالعه مقطعی

زینت جورابچی 1 ORCID logo، زهرا حسین خانی 2 ORCID logo، زینب علی مرادی 1 ORCID logo، یگانه چاوشی 3* ORCID logo

1 گروه مامایی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
2 گروه اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات بیماری‌های متابولیک، پژوهشکده پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
3 دانشجوی کارشناسی ارشد مشاوره مامایی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: yeganehchavoshi@gmail.com

زمینه. به دلیل تاثیر گرفتن مراقبت‌های بارداری در زمان همه‌گیری کووید-19، این مطالعه با هدف مقایسه محتوای مراقبت‌های بارداری در دوران همه‌گیری کووید-19 با زمان مشابه در سال گذشته در شهر قزوین انجام ‌شد.

روش‌کار. این مطالعه مقطعی-تحلیلی در سال 1398 و 1399 در 722 مادر باردار (361 نفر قبل و 361 نفر در دوران همه‌گیری کووید-19) مراجعه‌کننده به مراکز ‌سلامت شهر قزوین انجام ‌شد. برای جمع‌آوری اطلاعات، چک ‌لیست " ارزیابی مراقبت‌های حین بارداری " استفاده شد. اطلاعات از سامانه سیب و دفاتر گزارش‌دهی مراکز‌ سلامت استخراج شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS نسخه 25 استفاده ‌شد.

یافته‌ها. نتایج نشان‌دهنده کاهش تعداد و محتوای مراقبت‌های دوران بارداری در دوران همه‌گیری کووید-19 نسبت به دوران قبل از همه‌گیری بود (0/001>P). . میزان بارداری‌های پیش از موعد (پره‌ترم) در دوره همه‌گیری افزایش یافته ‌بود (0/001>P). انجام غربالگری نوبت اول، سونوگرافی نوبت اول و دوم و آزمایش‌های نوبت دوم به ترتیب 23/8، 11/1، 13/3 (0/001>P) و 7 درصد (0/004>P) در دوره همه‌گیری کووید-19 کاهش داشتند. میزان پیگیری ارجاع‌ها نیز در دوره همه‌گیری کاهش یافته‌ بود (0/001>P).

نتیجه‌گیری. نتایج نشان‌ دهنده کاهش تعداد و محتوای مراقبت‌های بارداری در دوره همه‌گیری کووید-19 بود.

پیامدهای عملی. مهم‌ترین دست‌آورد این پژوهش، کاهش تعداد و محتوای مراقبت‌های بارداری در زمان بحران کووید-19 است. بنابراین باید تدابیر موثری برای این کاهش و اثرات آن برنامه‌ریزی شود. همچنین آموزش و ایجاد آمادگی‌های لازم به مجریان مراقبت‌های بارداری در زمان‌‌های بحرانی نیاز ‌است.

کلید واژه ها: بارداری, کرونا ویروس, کووید-19, مراقبت بارداری

ثبت‌شده: 28 دی 1401