چکیده
زمینه. پژوهش حاضر با هدف تعیین تأثیر طرحواره درمانی هیجانی بر باورهای غیرمنطقی و تن پنداره زنان دارای اختلال بدشکلی بدنی انجام گرفت.
روشکار. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان با اختلال بدشکلی بدنی بود که در سال 1400 جهت انجام معاینات به مراکز روانپزشکی منطقه 5 تهران مراجعه نموده اند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از افراد مراجعه کننده به این مراکز، تعداد 30 نفر انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه باورهای غیرمنطقی اهواز و پرسشنامه چند بعدی رابطه خود و بدن بود. داده ها با استفاده از تحلیل تحلیل کوواریانس چند متغیره (مانکووا) در نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شد.
یافتهها. طرحواره درمانی هیجانی بر باورهای غیرمنطقی (نمره کل) و تن پنداره زنان دارای اختلال بدشکلی بدنی مؤثر است. همچنین طرحواره درمانی هیجانی بر باورهای غیرمنطقی در مؤلفه های توقع تایید دیگران، اجتناب از مشکل و بی مسئولیتی هیجانی مؤثر بوده است اما در مؤلفه درماندگی در برابر تغییر تأثیر معناداری نداشته است.
نتیجهگیری. با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که طرحواره درمانی هیجانی می تواند روشی موثر در اصلاح باورهای غیرمنطقی و تن پنداره زنان مبتلا به اختلال بدشکلی بدنی باشد.
پیامدهای عملی. از نتایج حاصل چنین استنباط می شود که درمانگران می توانند در فرایند درمان باورهای غیر منطفی و تن پنداره از طرحواره درمانی هیجانی به عنوان یکی از روشه ای کارامد استفاده کنند.