چکیده
زمینه. برای درمان فاشئیت پلانتار روشهای مختلفی پیشنهاد شده است. از این میان تزریق خون اتولوگ در چند سال گذشته مورد بحث و بررسی قرار گرفته و یافته ها حاکی از تاثیرات آن در میان مدت بوده و در برخی مطالعات نتایج بهتری به نسبت کورتیکواستروئید نشان داده است. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دو روش درمانی تزریق موضعی خون اتولوگ و کورتیکواسترویید با گروه کنترل در درمان فاشئیت پلانتار انجام پذیرفت.
روشکار. در مطالعه آیندهنگر حاضر که در بیمارستان شهید بهشتی بابل طی سالهای 1399- 1400 صورت گرفته است؛ نود بیمار فاشئیت پلنتار در دو گروه درمان توسط تزریق کورتیکواستروئید و یا تزریق خون اتولوگ بررسی شدند. میزان درد و رضایت بیماران در طی سه و شش ماه پس از تزریق توسط (Visual Analogue Scale, VAS) و (Room Mean Square, RMS) ثبت شد. توصیف و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرمافزار SPSS 22 با شاخصهای توصیفی و آزمونهای آماری در سطح معناداری 0/05 انجام پذیرفت.
یافتهها. در ماه سوم پس از تزریق استروئید و خون اتولوگ، دو گروه از لحاظ درد و رضایت اختلاف معناداری نداشتند. ولی شش ماه پس از تزریق، گروه خون اتولوگ به طور معناداری درد کمتری نسبت به گروه استروئید داشتند (0/001>P). همچنین میزان رضایت بیماران در گروه خون اتولوگ در ماه ششم نسبت به گروه تزریق استروئید به طور معناداری بیشتر بود (0/018=P). میانگین شدت درد در شش ماه پس از تزریق در گروه استروئید 1/37 ± 5/40 و در گروه خون اتولوگ 1/87 ± 3/76 بود (0/001>P). بر مبنای آزمون ویلکاکسون، تزریق استروئید در ماه ششم نسبت به ماه سوم، به طور معناداری با افزایش نمره VAS همراه بوده (0/011=P)؛ درحالیکه تزریق خون اتولوگ کاهش نمرهی VAS را بهمراه داشت (001/0>P).
نتیجهگیری. تزریق خون اتولوگ بر بیماران فاشئیت پلنتار طی مدت شش ماه پس از تزریق دارای اثرات کاهش درد و رضایتمندی قابلتوجهی نسبت به تزریق کورتیکواستروئید میباشد. با این حال، در طی مدت سه ماه این اثرات نسبت به کورتیکواستروئید معنادار نبودهاست.
پیامدهای عملی. تزریق خون اتولوگ در موارد فاشئیت پلنتار به عنوان درمان کوتاه مدت کورتیکواستروئید توصیه می شود.