doi: 10.34172/mj.2023.035

بیماری‌های کودکان

ارتباط سطح سرمی کلسیم ،منیزیم و فسفر در نوزادان با کمبود ویتامینD

راضیه سنگسری 1 ORCID logo، مریم سعیدی 1 ORCID logo، کیوان میرنیا 1* ORCID logo، معصومه حاجی لو 2، نسترن عزیز زاده رودپیشی 1

1 گروه نوزادان، مرکز طبی کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2 کارشناسی ارشد پرستاری کودکان، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: kayvanmirnia@yahoo.com

زمینه. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط کمبود ویتامین D بر سطوح سرمی کلسیم، منیزیم و فسفر انجام شد.

روش‌کار. در این مطالعه مقطعی توصیفی، نوزادانی که طی سال­های 1396-1398 با کمبود ویتامین D بستری در بخش نوزادان و مراقبت‌های ویژه نوزادان بیمارستان مرکز طبی کودکان تهران بررسی شدند. سطح سرمی کلسیم، منیزیم و فسفر و ارتباط آنها با کمبود ویتامین D، ثبت و بررسی شد.

یافته‌ها. در این مطالعه 400 نوزاد بررسی شدند که 197 نوزاد (3/49درصد) کمبود ویتامین D و 203 نفر (7/50 درصد) کمبود نسبی ویتامین D داشتند. میانگین سطح سرمی ویتامین D در نوزادان مورد بررسی 55/3 ± 477/11 نانوگرم بر میلی‌لیتر بود. بین میزان سرمی ویتامین D در نوزادان با سطح سرمی کلسیم ارتباط آماری مستقیم و معنادار دیده شد (P=0/0001). بین سطح سرمی ویتامین D در نوزادان با سن نوزاد و سن داخل رحمی نوزاد ارتباط آماری معناداری وجود نداشت (P=0/123 و P=0/651) ولی با وزن نوزاد ارتباط آماری مستقیم و معنادار مشاهده شد (P=0/049). از طرفی با کاهش سطح سرمی ویتامین D، طول مدت بستری افزایش یافت (P=0/036).

نتیجه‌گیری. این مطالعه ارتباط آماری معنادار بین پایین بودن سطح سرمی ویتامین D با سطح سرمی کلسیم را نشان داد.

پیامدهای عملی. در نوزادان با وزن پایین و یا کمبود کلسیم احتمال کمبود ویتامین D وجود دارد و بررسی ویتامین D در این نوزادان جهت شروع زودتر درمان و کاهش عوارض ناشی از آن توصیه می­شود.

کلید واژه ها: کمبود ویتامین د, کلسیم, فسفر, منیزیم

ثبت‌شده: 03 دی 1401