doi: 10.34172/mj.2023.031

علوم ورزشی

تاثیر هشت هفته تمرین با تراباند بر طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضلات اندام تحتانی در افراد دارای زانوی ضربدری حین دویدن

فرشاد قربانلو 1 ORCID logo، امیرعلی جعفرنژادگرو 2* ORCID logo، میلاد پیران حمل آبادی 3 ORCID logo

1 دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2 گروه مدیریت و بیومکانیک ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
3 دانشجوی دکتری مدیریت ورزشی، گروه مدیریت و بیومکانیک ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: amiralijafarnezhad@gmail.com

زمینه. در افراد مبتلا به عارضه زانوی ضربدری به علت ساختار ویژه و خاص مفصل زانو، ممکن است ویژگی­های عصبی عضلانی تغییر یافته و سبب اختلال در کنترل وضعیت آنها شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر برنامه تمرینی با تراباند بر طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضلات اندام تحتانی در افراد با زانوی ضربدری حین دویدن بود.

روش‌کار. پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی بود. تعداد 24 دانشجوی پسر با زانوی ضربدری (20-30 سال) به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و تجربی قرار گرفتند. تمرین‌های اصلاحی به مدت 8 هفته با استفاده از باند الاستیکی توسط گروه تجربی اجرا شد. فعالیت الکتریکی عضلات منتخب با دستگاه الکترومایوگرافی ثبت شد. جهت تحلیل­های آماری از آنالیز واریانس با اندازه­های تکراری (Repeated measure ANOVA) در سطح معناداری 0/05 استفاده شد.

یافته‌ها. نتایج پژوهش نشان داد طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضله راست رانی (P=0.026; d=1.669) افزایش معناداری را پس از اعمال تمرین‌های دارا می­باشد. نتیجه‌گیری. از آن جا که عضلات چهار سر ران باعث افزایش ثبات مفصلی در زانو و همچنین افزایش تعادل طی حرکات می­شود، به نظر می‌رسد که این ویژگی بتواند میزان تعادل افراد با زانوی ضربدری را افزایش دهد.

پیامدهای عملی. نتایج این مطالعه نشان می­دهد که تمرین با تراباند برای افراد با زانوی ضربدری مفید هستند و به طور خاص استفاده از این تمرین‌ها منجر به بهبود تعادل و عملکرد می­شود.

کلید واژه ها: تمرین, باند الاستیکی, زانوی ضربدری, طیف فرکانس, فعالیت الکتریکی

ثبت‌شده: 15 آذر 1401