doi: 10.34172/mj.2023.021

علوم اعصاب شناختی

کاربرد روش نوظهور QSM در MRI جهت تشخیص بیماری آلزایمر: چه رابطه‌ای بین رسوبات آهن هسته‌های مغزی با سن و شدت اختلالات وجود دارد؟

فرزانه نیک پرست 1 ORCID logo، علی شعیبی 2 ORCID logo، شبنم نیرومند 2 ORCID logo، حسین اکبری-لالیمی 1 ORCID logo، هدی زارع 1,2* ORCID logo

1 مرکز تحقیقات گروه فیزیک پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
2 دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: ZareH@mums.ac.ir

زمینه. رسوبات آهن از طریق مسیرهای مختلفی باعث آسیب به نورون‌ها و ایجاد اختلالات شناختی می‌شوند. امروزه به کمک روش تصویربرداری کمی پذیرفتاری مغناطیسی (QSM, Quantitative Susceptibility Mapping)، مقدار تجمع آهن در نواحی مختلف مغز قابل ارزیابی و اندازه‌گیری است. این پژوهش با هدف شناسایی تغییرات رسوب آهن هسته‌های مغز در مراحل مختلف اختلالات شناختی با استفاده از روش QSM، به معرفی نشانگرهای زیستی جهت تشخیص زودهنگام این اختلالات می‌پردازد.

روش کار. در این مطالعه داده‌های مربوط به 35 شرکت‌کننده با شرایط شناختی طبیعی و 46 بیمار مبتلا به اختلالات شناختی که بر اساس شدت اختلال در چهار گروه مختلف طبقه‌بندی شده‌اند، از پایگاه داده ADNI بارگیری شدند. پس از تعیین نواحی مورد نظر (ROIs) به کمک ابزار تقسیم بندی خودکارFSL، میانگین مقادیر QSM دوازده هسته مغزی به کمک نرم‌افزار 3D Slicer مشخص و جهت تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار SPSS استفاده شد.

یافته‌ها. همبستگی معکوس در هسته پوتامن چپ گروه LMCI (P=0/041) مشاهده گردید. همبستگی مستقیم بین متغیر سن و مقادیر QSM هسته‌های پوتامن چپ (P=0/000078) و پوتامن راست (P=0/000017) گروه کنترل گزارش شد.

نتیجه‌گیری. با افزایش شدت اختلالات در گروه LMCI میزان رسوبات پارامغناطیسی مانند آهن در هسته پوتامن چپ افزایش پیدا می‌کند. بنابراین مقادیر QSM هسته پوتامن چپ می‌تواند به عنوان نشانگری از شدت درجه اختلال در مراحل پیشرفته اختلالات شناختی استفاده شود.

پیامدهای‌عملی. رسوبات آهن از طریق مسیرهای مختلفی باعث آسیب به نورون‌ها و ایجاد اختلالات شناختی می‌شوند. امروزه به کمک روش تصویربرداری کمی پذیرفتاری مغناطیسی، مقدار تجمع آهن در نواحی مختلف مغز قابل ارزیابی و اندازه‌گیری است. این پژوهش با هدف شناسایی تغییرات رسوب آهن هسته‌های مغز در مراحل مختلف اختلالات شناختی با استفاده از روش (QSM) به معرفی نشانگرهای زیستی جهت تشخیص زودهنگام این اختلالات می‌پردازد.

کلید واژه ها: نقشه برداری کمّـی, پذیرفتاری مغناطیسی, بیماری آلزایمر, رسوب آهن

ثبت‌شده: 16 آبان 1401