doi: 10.34172/mj.2023.018

جراحی

ارتباط رضایت زناشویی و استرس زناشویی با نوع جراحی ماستكتومی در زنان مبتلا به سرطان پستان

حسن معیری 1 ORCID logo، اسرا فروغی 2 ORCID logo، سیده اسرین سیدالشهدایی 3 ORCID logo، محمد عزیز رسولی 4 ORCID logo، پیمان رضاقلی 5* ORCID logo

1 گروه جراحی، دانشکده پزشکی، بیمارستان کوثر، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
2 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
3 گروه روانپزشکی، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات علوم اعصاب، بیمارستان قدس، بیمارستان کوثر، دانشگاه علوم پزشکی کردستان
4 گروه اپیدمیولوژی، بیمارستان کوثر، واحد توسعه تحقیقات بالینی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
5 گروه اتاق عمل، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: paimanrezagholy@gmail.com

زمینه. سرطان پستان همچنان به عنوان یکی از مهم‌ترین بیماری­ها، شایع‌ترین سرطان و دومین علت مرگ در میان زنان به شمار می­رود. با توجه به این که اکثر موارد سرطان پستان در ایران در زنان جوانی دیده می­شود که در سن فعال زندگی خانوادگی، جنسی و اجتماعی خود قرار دارند و تاثیر مخرب تخلیه پستان بر تصویر از خود و رضایت زناشویی و ضرورت ارزیابی عواملی مانند استرس زناشویی، این پژوهش با هدف تعیین ارتباط رضایت‌مندی با استرس زناشویی در جراحی ماستکتومی انجام شد.

روش‌کار. در این مطالعه مقطعی 120 نفر از زنان متاهل مبتلا به سرطان پستان با روش در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده­ها شامل پرسشنامه‌ای با 3 بخش و شامل سوالات دموگرافیک، رضایت زناشویی انریچ و استرس زناشویی استکهلم است. برای تجزیه و تحلیل داده­ها از آزمون‌های پارامتریک و آزمون آنالیز واریانس استفاده شد.

یافته‌ها. ارتباط رضایت زناشویی و استرس زناشویی با نوع عمل جراحی ماستکتومی معنادار نبود (P>0.01). ارتباط رضایت زناشویی و استرس زناشویی با متغیرهای دموگرافیک معنادار نبود (P>0.01).

نتیجه‌گیری. یافته ­های این پژوهش نشان می­دهد که بین رضایت زناشویی و استرس زناشویی و نوع جراحی پستان تفاوت معناداری وجود ندارد و با توجه به این که رابطه جنسی یک رابطه دوسویه است، برای رضایت‌مندی جنسی باید دیدگاه همسران نیز مورد بررسی قرار گیرد.

پیامدهای عملی. نوع جراحی سینه تاثیری بر استرس و رضایت زناشویی ندارد.

کلید واژه ها: جراحی ماستکتومی, رضایت زناشویی, استرس زناشویی, سرطان پستان

ثبت‌شده: 11 آبان 1401