doi: 10.34172/mj.2023.023

علوم ورزشی

سجاد محمدیاری 1 ORCID logo، نظام نعمتی 2* ORCID logo

1 گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه افسری امام علی(ع)، تهران، ایران
2 گروه آسیب‌شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: artin.nemati@yahoo.com

زمینه. نقص در مکانیک فرود و ثبات مرکزی از عوامل خطرزای بروز آسیب‌های زانو به ویژه آسیب رباط صلیبی قدامی در بین دانشجویان نظامی محسوب می‌شوند. هدف این مطالعه، بررسی اثر برنامه پیشگیری از آسیب استاپ-ایکس بر مکانیک فرود و ثبات مرکزی در دانشجویان نظامی بود.

روش کار. مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی بود. چهل دانشجوی نظامی به صورت هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه تجربی (تعداد 20 نفر، سن 0/68 ± 19/05 سال، قد 0/06 ± 1/75 متر، وزن 4/18 ± 72/70 کیلوگرم) و کنترل (تعداد 20 نفر، سن 0/65 ± 18/70 سال، قد 0/06 ± 1/77 متر، وزن 4/90 ± 74/10 کیلوگرم) تقسیم شدند. از آزمون‌های خطای فرود و ثبات مرکزی مک‌گیل برای ارزیابی مکانیک فرود و ثبات مرکزی در ابتدا و انتهای مطالعه استفاده شد. سپس گروه تجربی به مدت 8 هفته از برنامه استاپ-ایکس در بخش گرم کردن استفاده کردند، در حالی که گروه کنترل در این مدت به گرم کردن رایج خود پرداختند. از آزمون‌های یومن-ویتنی و آنکوا برای مقایسه تفاوت‌های بین دو گروه استفاده شد.

یافته‌ها. نتایج نشان دادند که کاهش معناداری در نمرات آزمون خطای فرود (0/001=P) و افزایش معناداری در نمرات ثبات مرکزی (0/001=P) گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل در پس آزمون مشاهده شد. همچنین نتایج درون‌گروهی در گروه تجربی نشان داد که کاهش معناداری در نمرات آزمون خطای فرود (0/001=P) و افزایش معناداری در نمرات ثبات مرکزی (0/001=P) مشاهده شد اما این تغییرات در گروه کنترل معنادار نبود (0/05<P).

نتیجه‌گیری. برنامه استاپ ایکس می­تواند باعث بهبود مکانیک فرود و ثبات مرکزی در دانشجویان نظامی شود. بنابراین به نظر می‌رسد که برنامه استاپ-ایکس می­تواند به کاهش عوامل خطرزای بروز آسیب‌های زانو در دانشجویان نظامی کمک کند.

پیامدهای عملی. یافته‌های این مطالعه نشان دادند که برنامه پیشگیری از آسیب استاپ-ایکس می‌تواند به عنوان یک برنامه گرم کردن مناسب جایگزین برنامه‌های رایج در خدمت سربازی شده و باعث بهبودی در عوامل خطرزای عصبی-عضلانی و بیومکانیکی شود.

کلید واژه ها: استاپ-ایکس, مکانیک فرود, ثبات مرکزی, دانشجویان نظامی

ثبت‌شده: 01 آبان 1401