doi: 10.34172/mj.2023.009

بیماری‌های عفونی

مرور سیستماتیک

کووید 19 در گیرندگان پیوند قلب: مطالعه مرور سیستماتیک

پریسا ضیا سرابی 1 ORCID logo، عرفان بانی سفید 2 ORCID logo، امیررضا ناصری 2، زهرا شیخ علیپور 3، محمدرضا تابان صادقی 4 ORCID logo، الگار انعام زاده 4، شیرین اسماعیل زاده 5، نفیسه واحد 5، هانیه صالحی پورمهر 5* ORCID logo

1 آزمایشگاه سایکوبیولوژی، دانشگاه سویا، اسپانیا
2 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه پرستاری داخلی جراحی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 مرکز تحقیقات قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
5 مرکز تحقیقات پزشکی مبتنی بر شواهد، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: poormehrh@yahoo.com

زمینه. میزان بالای مرگ و میر ناشی از کووید-19 این بیماری همه گیر را به چالش برانگیزترین موضوع بهداشتی تبدیل کرده است. در این مطالعه مروری نظام‌مند عواقب بیماران مبتلا به کووید-19 در گیرندگان پیوند قلب مورد بررسی قرار گرفت.

روش کار. گزارش‌های موردی و مطالعات سری موردی با استفاده از کلید واژه­ های «Coronavirus» یا COVID19 ،«SARS-CoV-2» ،«Heart Transplantation» و «Cardiac Graft»، با تمرکز بر بیماران پیوند قلب دچار سندرم تنفسی کرونا-2 (SARS-CoV-2). در 22 ژوئن 2022 در پایگاه های داده‌ای ISI ،PubMed ،Ovid ،ProQuest ،Scopus جستجو گردید.

یافته‌ها. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که از 14 مطالعه‌ای که وارد مرور نظام‌مند شدند، 8 مطالعه گزارش مورد و 6 مطالعه گزارش موارد بودند. تعداد 67 بیمار مرد و 22 نفر زن بودند. میانگین سنی بیماران مرد (10/67) 59/9 سال و بیماران زن (24/98) 45/12 سال بود. نتایج آنالیز آماری نشان داد که تفاوت معنی‌داری بین سن بیماران بر اساس تفکیک جنسیتی وجود ندارد (0/152=P). از مجموع 89 بیمار، 21 مورد مرگ و میر (23/6 درصد) در افراد دچار پیوند قلب گزارش شده بود. حداقل روزهای بستری یک روز و حداکثر روزهای بستری 60 روز بود. در سه مطالعه گزارش موردی بیماران مورد مطالعه فوت کرده و در یک مطالعه 7 نفر از 28 بیمار مورد مطالعه فوت نمودند. بیشترین علائم گزارش شده عبارت بودند از: تنگی نفس (85/7 درصد)، سرفه (76/2 درصد) و میالژی/خستگی (76/2 درصد) و پس از آن رینیت (66/7 درصد) و تب (66/7 درصد) در رتبه های بعدی بودند.

نتیجه‌گیری. با وجود اینکه علائم بیماری در این بیماران مشابه با سایر بیماران بوده اما میزان مرگ و میر بالا می­ باشد. لذا درمان بیماران با پیوند قلب مبتلا به بیماری کوید – 19 با چالشهایی مواجه است. با توجه به اینکه مطالعات صورت گرفته در خصوص گیرندگان پیوند قلب مبتلا به کوید 19 بیشتر به شکل مطالعه موردی بوده است پیشنهاد می‌گردد مطالعات بزرگتر انجام گردد تا بتوان اطلاعات دقیقتری در خصوص میزان بقاء، علائم بیماری، نوع داروهای مصرفی و مدت زمان بستری به دست آورد.

پیامدهای‌عملی. میزان مرگ و میر بیماران دارای پیوند قلبی مبتلا به کووید-19، 21 مورد (23/6 درصد) بود. در چهار مطالعه طول مدت بستری ذکر نشده است، اما سایر موارد از عدم بستری در یک مورد تا 60 روز متغیر بوده است. بیشترین علائم گزارش شده عبارت بودند از تنگی نفس (85/7 درصد)، سرفه (76/2 درصد) و میالژی/خستگی (76/2 درصد) و پس از آن رینیت (66/7 درصد) و تب (66/7 درصد) که در رتبه های بعدی بود. درمان برای هر بیمار متفاوت بود، اما هیدروکسی کلروکین، آنتی بیوتیک درمانی شامل آزیترومایسین و لوپیناویر/ریتوناویر رایج‌ترین داروها بودند.

کلید واژه ها: کووید- 19, SARS-CoV-2, پیوند قلب, مرور نظام مند

ثبت‌شده: 24 مرداد 1401