چکیده
زمینه. مننژیت کودکان با عوارض و مرگومیر بسیاری همراه بوده و بنابراین توسعه روشهای مطمئن و در دسترس برای پیشبینی این عوارض و انجام اقدامات زودرس جهت جلوگیری از پیشرفت عوارض و نیز درمان آنها بسیار ارزشمند است. هدف از مطالعه حاضر بررسی یافتههای سیتیاسكن در بیماران مبتلا به مننژیت و ارتباط آن با پیشآگهی بیماری در مرکز پزشکی کودکان تبریز بود.
روشکار. در مطالعه تحلیلی-مقطعی حاضر، پرونده 100 بیمار مبتلا به مننژیت (با اولویت مننژیت باکتریال) بین سالهای 93 تا 97 در بیمارستان کودکان بررسی شد. نتایج سیتیاسکن و عوارض بیماری ثبت شده و با استفاده از نرمافزارهای آماری تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها. علایم شایع شناسایی شده در بیماران مورد مطالعه به ترتیب شامل تب (88 درصد)، تهوع و استفراغ (36 درصد)، سردرد (27 درصد) و تشنج (25 درصد) بود. همچنین نتایج تفاسیر سیتیاسکن شامل افیوژن مغزی (16 درصد)، هیدروسفالی (7 درصد)، ادم منتشر مغزی (7 درصد) و آتروفی مغزی (4 درصد) بود. بررسیهای آماری نشان داد که میان عوارض مننژیت (اختلال یادگیری، صرع و اختلال شنوایی) و نتایج حاصل از تفسیر سیتیاسکن (افیوژن مغزی ادم منتشر مغزی و هیدروسفالی) ارتباط آماری معنیداری وجود دارد.
نتیجهگیری. بررسی نتایج این مطالعه حاکی از آن بود که سیتیاسکن میتواند در کودکان مبتلا به مننژیت به عنوان روش تشخیصی زودهنگام و پیشآگهی استفاده شود.
پیامدهای عملی. مننژیت با عوارض و مرگومیر بسیاری همراه بوده و عدم وجود روشهای تشخیصی و پیشآگهی دقیق از چالشهای مهم در این زمینه است. شناسایی و معرفی روشهای دقیق و ارزان برای پیشبینی این عوارض و انجام اقدامات زودرس جهت جلوگیری از پیشرفت عوارض و درمان بسیار سودمند است. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که سیتی اسکن میتواند در کودکان مبتلا به مننژیت به عنوان روش تشخیصی زودهنگام و پیشآگهی استفاده شود.