doi: 10.34172/mj.2022.046

Scopus ID: 85147232987

بیماری‌های کودکان

یافته‌های سی‌تی‌ اسكن مغزی در بیماران بستری به علت مننژیت در مركز كودكان تبریز بین سال‌های ٩٣ تا ٩٧ و ارتباط آن با پیش‌آگهی بیماران

امیررضا جهانشاهی 1 ORCID logo، بابک عبدی نیا 2 ORCID logo، شهرام عبدلی اسکویی 2 ORCID logo، میرهادی موسوی 3 ORCID logo، فاطمه علیزاده 4، علیرضا بشرخواه 4، شهرام صادق‌وند 3* ORCID logo، مرتضی اکبری 5,6 ORCID logo

1 گروه رادیولوژی، بیمارستان امام رضا (ع)، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 مرکز تحقیقات سلامت کودکان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 واحد توسعه تحقیقات بالینی کودکان، بیمارستان کودکان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
5 مرکز تحقیقات ایمونولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
6 گروه بیوتکنولوژی پزشکی، دانشکده علوم نوین پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: shahram.sadeghvand@yahoo.com

زمینه. مننژیت کودکان با عوارض و مرگ‌ومیر بسیاری همراه بوده و بنابراین توسعه روش‌های مطمئن و در دسترس برای پیش‌بینی این عوارض و انجام اقدامات زودرس جهت جلوگیری از پیشرفت عوارض و نیز درمان آن‌ها بسیار ارزشمند است. هدف از مطالعه حاضر بررسی یافته‌های سی‌تی‌اسكن در بیماران مبتلا به مننژیت و ارتباط آن با پیش‌آگهی بیماری در مرکز پزشکی کودکان تبریز بود.

روش‌کار. در مطالعه تحلیلی-مقطعی حاضر، پرونده 100 بیمار مبتلا به مننژیت (با اولویت مننژیت باکتریال) بین سال‌های 93 تا 97 در بیمارستان کودکان بررسی شد. نتایج سی‌تی‌‌اسکن و عوارض بیماری ثبت شده و با استفاده از نرم‌افزارهای آماری تجزیه و تحلیل شد.

یافته‌ها. علایم شایع شناسایی شده در بیماران مورد مطالعه به ترتیب شامل تب (88 درصد)، تهوع و استفراغ (36 درصد)، سردرد (27 درصد) و تشنج (25 درصد) بود. همچنین نتایج تفاسیر سی‌تی‌اسکن شامل افیوژن مغزی (16 درصد)، هیدروسفالی (7 درصد)، ادم منتشر مغزی (7 درصد) و آتروفی مغزی (4 درصد) بود. بررسی­های آماری نشان داد که میان عوارض مننژیت (اختلال یادگیری، صرع و اختلال شنوایی) و نتایج حاصل از تفسیر سی‌تی‌اسکن (افیوژن مغزی ادم منتشر مغزی و هیدروسفالی) ارتباط آماری معنی‌داری وجود دارد.

نتیجه‌گیری. بررسی نتایج این مطالعه حاکی از آن بود که سی‌تی‌اسکن می‌تواند در کودکان مبتلا به مننژیت به عنوان روش تشخیصی زودهنگام و پیش‌آگهی استفاده شود.

پیامدهای عملی. مننژیت با عوارض و مرگ‌ومیر بسیاری همراه بوده و عدم وجود روش‌های تشخیصی و پیش‌آگهی دقیق از چالش‌های مهم در این زمینه است. شناسایی و معرفی روش‌های دقیق و ارزان برای پیش‌بینی این عوارض و انجام اقدامات زودرس جهت جلوگیری از پیشرفت عوارض و درمان بسیار سودمند است. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که سی‌تی‌ اسکن می‌تواند در کودکان مبتلا به مننژیت به عنوان روش تشخیصی زودهنگام و پیش‌آگهی استفاده شود.

کلید واژه ها: مننژیت, کودک, سی‌تی اسکن, عوارض, پیش‌آگهی

ثبت‌شده: 08 مرداد 1401