چکیده
زمینه. جراحیهای پستان، به عنوان یکی از شایعترین جراحیها در جهان، هزینههای زیادی را بر نظامهای سلامت تحمیل میکند. اهمیت کیفیت جراحی و عوارض حین و بعد از جراحی پستان استفاده از روشهای با بهترین نتیجه و با کمترین عوارض را ضروری کرده است.
روش کار. در این مطالعه عوارض پس از عمل و عوامل مؤثر در کیفیت جراحی در بیماران نیازمند جراحیهای پستان در بازه زمانی 6 ماهه دوم 1398 تا سه ماهه اول 1399 در شهرستان سنندج بررسی شد. بیمارانی که تحت جراحی پستان قرار گرفتند بهطور تصادفی به دو گروه جراحی با الکتروکوتر (A) و با اسکالپل هارمونیک (B) تقسیم شدند.
یافتهها. از مجموع 56 بیمار، 28 بیمار در گروه A و 28 بیمار در گروه B قرار داشتند. پس از تطابق بیماران مشخص شد خونریزی حین عمل، حجم ترشحات درن، تعداد روزهای ماندگاری درن و تعداد روزهای بستری در گروه B کمتر و این اختلاف معنیدار بود (0/05>P). همچنین میزان درد در دو گروه با هم اختلاف معنیداری داشت (0/001>P) به طوری که بیمارانی که با اسکالپل هارمونیک تحت جراحی پستان قرار گرفتند میزان درد بعد از عمل کمتری داشتند. بیماران گروه A نسبت به گروه B عوارض بیشتری داشتند به نحوي که 7 نفر (25 ٪) دچار بی حسی در اندام و 3 نفر (10/7 ٪) دچار سروما شدند که نشان دهنده بیشتر بودن میزان عوارض در گروه A است اما اختلاف دو گروه در بی حسی اندام (0/069=P) و در سروما (0/079=P) معنیدار نبود.
نتیجهگیری. استفاده از اسکالپل هارمونیک در جراحیهای پستان (BCS) نسبت به سایر روشهای قدیمیتر، عوارض کمتر، کیفیت عمل بهتر و مدت زمان بستری کمتری دارد، بنابراین استفاده از آن میتواند جایگزین سایر روشهای جراحی شود.
پیامدهایعملی. با توجه به نتایج این مطالعه استفاده از اسکالپل هارمونیک برای بیماران کم عارضهتر بوده و موجب کاهش آلام بیماران و هزینههای پرداختی میشود.