doi: 10.34172/mj.2022.026

Scopus ID: 85137042727

فیزیولوژی

اثر اوارکتومی بر عملکرد همودینامیکی و سطح متابولیت­های اکسید نیتریک در قلب موش ­های صحرایی

نصیبه یوسف زاده 1 ORCID logo، سجاد جدی 1 ORCID logo، اصغر قاسمی 1* ORCID logo

1 مرکز تحقيقات فيزيولوژی غدد درون¬ريز، پژوهشکده علوم غدد درون ريز و متابوليسم، دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتی، تهران، ايران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: ghasemi@endocrine.ac.ir

زمینه. شیوع بالای بیماری­های قلبی-عروقی در زنان بعد از یائسگی مشاهده می­ گردد. هدف این مطالعه بررسی اثر اوارکتومی طولانی ­مدت بر عملکرد همودینامیکی و متابوليت­ هاي اکسید نیتریک (NOx) در قلب در موش‌ های صحرایی اوارکتومی­شده است.

روش کار. موش­ صحرایی ماده نژاد ویستار (تعداد 14 سر) به 2 گروه کنترل و اوارکتومی­شده تقسیم شدند. مدل اوراکتومی در موش­ های صحرایی 6 ماهه با استفاده از روش برداشت دوطرفه تخمدان با ایجاد دو برش پوستی در ناحیه پشتی-جانبی ایجاد شد. شاخص­ های عملکرد همودینامیکی قلب شامل اختلاف فشار سیستولی با دیاستولی بطن چپ (Left ventricular developed pressure, LVDP)، حداکثر سرعت افزایش فشار در واحد زمان در بطن چپ (dp/dt+) و حداکثر سرعت کاهش فشار در واحد زمان در بطن چپ (dp/dt-) در زمان سیستول، یازده ماه بعد از اوراکتومی، اندازه­ گیری شدند. در انتهاي مطالعه، سطح NOx در بطن چپ قلب و سرم اندازه­ گیری شد.

یافته­ ها. در انتهای مطالعه، گروه اوارکتومی­شده دارای LVDP (19 درصد، P=0/001)، dp/dt+ (30 درصد، P<0/001) و dp/dt- (23 درصد، P=0/004) پائین­تر نسبت به گروه کنترل بودند. همچنین گروه اوارکتومی ­شده نسبت به گروه کنترل دارای سطح پایین ­تر NOx سرمی (30 درصد، P=0/021) بود؛ سطح قلبی NOx نیز در موش­ های اوارکتومی شده پایین تر بود (31 درصد)، اما از نظر آماری معنی دار نبود (P=0/056).

نتیجه­ گیری. اوارکتومی طولانی ­مدت باعث اختلال در عملکرد همودینامیکی قلب در موش ­های صحرایی اوارکتومی شده می­ گردد که با کاهش سطح سرمی NOx همراه است.

پيامدهاى عملى. این یافته‌ها نشان دهنده اختلال عملکرد طبیعی قلب به دنبال کمبود طولانی­ مدت استروژن در موش ­های صحرایی اوارکتومی شده است، و از نظر پیشگیری و درمان مشکلات قلبی در زنان یائسه حائز اهمیت است، اما باید در انسان نیز تأیید شود.

کلید واژه ها: اوارکتومی, اکسید نیتریک, فعالیت همودینامیک قلب, موش های صحرایی ماده

ثبت‌شده: 11 تیر 1401
بازنگری: 28 تیر 1401