چکیده
زمینه. شیوع بالای بیماریهای قلبی-عروقی در زنان بعد از یائسگی مشاهده می گردد. هدف این مطالعه بررسی اثر اوارکتومی طولانی مدت بر عملکرد همودینامیکی و متابوليت هاي اکسید نیتریک (NOx) در قلب در موش های صحرایی اوارکتومیشده است.
روش کار. موش صحرایی ماده نژاد ویستار (تعداد 14 سر) به 2 گروه کنترل و اوارکتومیشده تقسیم شدند. مدل اوراکتومی در موش های صحرایی 6 ماهه با استفاده از روش برداشت دوطرفه تخمدان با ایجاد دو برش پوستی در ناحیه پشتی-جانبی ایجاد شد. شاخص های عملکرد همودینامیکی قلب شامل اختلاف فشار سیستولی با دیاستولی بطن چپ (Left ventricular developed pressure, LVDP)، حداکثر سرعت افزایش فشار در واحد زمان در بطن چپ (dp/dt+) و حداکثر سرعت کاهش فشار در واحد زمان در بطن چپ (dp/dt-) در زمان سیستول، یازده ماه بعد از اوراکتومی، اندازه گیری شدند. در انتهاي مطالعه، سطح NOx در بطن چپ قلب و سرم اندازه گیری شد.
یافته ها. در انتهای مطالعه، گروه اوارکتومیشده دارای LVDP (19 درصد، P=0/001)، dp/dt+ (30 درصد، P<0/001) و dp/dt- (23 درصد، P=0/004) پائینتر نسبت به گروه کنترل بودند. همچنین گروه اوارکتومی شده نسبت به گروه کنترل دارای سطح پایین تر NOx سرمی (30 درصد، P=0/021) بود؛ سطح قلبی NOx نیز در موش های اوارکتومی شده پایین تر بود (31 درصد)، اما از نظر آماری معنی دار نبود (P=0/056).
نتیجه گیری. اوارکتومی طولانی مدت باعث اختلال در عملکرد همودینامیکی قلب در موش های صحرایی اوارکتومی شده می گردد که با کاهش سطح سرمی NOx همراه است.
پيامدهاى عملى. این یافتهها نشان دهنده اختلال عملکرد طبیعی قلب به دنبال کمبود طولانی مدت استروژن در موش های صحرایی اوارکتومی شده است، و از نظر پیشگیری و درمان مشکلات قلبی در زنان یائسه حائز اهمیت است، اما باید در انسان نیز تأیید شود.