doi: 10.34172/mj.2023.002

Scopus ID: 85150968052

روانپزشکی

تماس مراقبین بیماران مبتلا به اختلالات اسکیزوفرنیا با روانپزشک: یک مطالعه کیفی در خصوص پیامک‌های خانواده‌های بیماران اسکیزوفرنیا به روانپزشک

روح الله صدیق 1 ORCID logo، شیوا ثریا 1 ORCID logo، مهدیه سعیدی 1* ORCID logo، مهتاب محمدی 1 ORCID logo

1 مرکز تحقیقات اعتیاد و رفتارهای پرخطر، پژوهشکده سلامت روان اجتماعی، گروه روانپزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Mahdieh71sa@gmail.com

زمینه. مراقبت از بیماران مبتلا به بیماری‌های مزمن روانپزشکی بار زیادی بر مراقبین آنان وارد می‌کند. توجه به نیاز‌های مراقبین بر اساس شرایط فرهنگی کشوری که در آن زندگی می‌کنند، برای بهبود مراقبت اهمیت بسیاری دارد.

روش کار. در این مطالعه، 30 نفر از مراقبین بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا که بیمار تحت مراقبت آن‌ها برای حداقل دو ماه تحت درمان توسط یک روانپزشک واحد بوده‌اند در مطالعه با بازه 6 ماهه شرکت داده شدند. آن‌ها در زمانی که بیمار در مرحله remission بود از طریق پیامک با روان‌پزشک در ارتباط بودند. در مجموع 1581 پیامک متنی در طی 3 سال ارسال شد. تمام پیامک‌ها توسط 3 عضو هیئت‌علمی مورد بررسی کیفی محتوی به روش تحلیل محتوای کیفی قرار گرفت.

یافته‌ها. نتایج این مطالعه در سه دسته آموزش، گزارش و ابراز احساسات در چندین کد طبقه‌بندی شد.

نتیجه‌گیری. پرداختن به نیاز‌های مراقبین نیازمند برداشتن گام‌های رو به ‌جلو برای بهبود رابطه درمانی دوطرفه مؤثر و جلوگیری از ایجاد شکاف بین بیماران، مراقبان سلامت و کارکنان سلامت می‌باشد.

پیامدهای‌عملی. توجه به ابعاد مختلف نگرانی مراقبین در حین مراقبت از بیماران مبتلا به اختلالات روانپزشکی مزمن مانند اسکیزوفرنیا می‌تواند تأثیر بسزایی در کنترل بیماری و بهبود کیفیت زندگی بیماران و اعضای خانواده آن‌ها داشته باشد.

کلید واژه ها: اسکیزوفرنیا, مراقب, پیامک, مطالعه کیفی

ثبت‌شده: 18 مرداد 1401