doi: 10.34172/mj.2022.045

Scopus ID: 85147215728

بیماری‌های تنفسی

تزریق ایمونوگلوبولین داخل وریدی برای درمان طوفان سیتوکاین ناشی از کروناویروس

فرهنوش فرنود 1 ORCID logo، حامد ولیزاده 2، خلیل انصارین 2,3 ORCID logo، سپیده زنونی واحد 1 ORCID logo، سیدسینا حجازیان 1,4 ORCID logo، آرمین صادقی 2 ORCID logo، لیلا نامور 2، فرید رشیدی 2، سیده مینا حجازیان 1,4 ORCID logo، محمدرضا اردلان 1* ORCID logo، اکبر شریفی 2 ORCID logo

1 مرکز تحقیقات کلیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات سل و بیماری های ریه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 مرکز تحقیقات تنفس و خواب راحت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: ardalan34@yahoo.com

زمينه. بیماری کووید-19 با قدرت انتقال و بیماری‌زایی بالا، عامل ابتلا و مورتالیته روزانه بسیاری از مردم سراسر جهان می‌باشد. تاکنون درمان‌های مختلفی برای این بیماری بکارگرفته‌شده که یکی از این‌ها تزریق ایمونوگلوبولین داخل‌ وریدی (IVIg) است. این مطالعه با هدف تعیین اثر تزریق IVIg در درمان بیماران مبتلا به طوفان سیتوکاینی ناشی از کروناویروس بود.

روش‌کار. صدوهفتادوچهار بیمار مبتلا به کووید-19 تاییدشده با مشخصات بالینی و یافته‌های آزمایشگاهی در این مطالعه وارد و بر اساس دریافت ایمونوگلوبولین داخل وریدی به دو گروه دریافت‌کننده IVIg و غیردریافت‌کننده IVIg تقسیم‌شدند. تجزیه‌ و‌ تحلیل آماری با استفاده از SPSS نسخه 0/22 انجام‌گرفت و مقادیر P کمتر از 0/05 ازنظرآماری معنی‌دار درنظرگرفته‌شد.

يافته‌ها. IVIg تنها در درمان 20 بیمار استفاده‌شد و داروهای کالترا و هموپرفیوژن در بیماران دریافت‌کننده IVIg بیشتر مورد‌استفاده‌ قرارگرفتند (به ترتیب P=0/003 و P=0/001). فراوانی تست PCR مثبت کووید-19 در گروه دریافت‌کننده IVIg به‌طور‌معنی‌داری بیشتر بود (P=0/026). تعداد نوتروفیل پلی مورفونوکلئار (PMN) (P=0/007) و سطح سدیم (P=0/007) در گروه دریافت‌کننده IVIg در روز اول پذیرش به‌طورمعنی‌داری بیشتر بود. علاوه بر این، سطح نسبت نرمال‌شده بین‌المللی (INR) در گروه دریافت‌کننده IVIg در روز هفتم به‌طورمعنی‌داری کمتر بود (P=0./002). میانگین کل روزهای بستری در بخش مراقبت‌های ویژه (ICU) در بیماران دریافت‌کننده IVIg به‌طورمعنی‌داری بیشتر بود (P=0/001)

نتیجه‌گیری. به­ نظرمی‌رسد بکارگیری تزريق IVIg در بیماران کووید-19 بایستی مورد بررسی بیشتری قرار گیرد. پیامدهای عملی. تزریق IVIg توانست مورتالیته بیماران کووید-19 را کاهش‌ و میزان بقا را به میزان کمی افزایش دهد.

کلید واژه ها: ایمونوگلوبولین وریدی, طوفان سیتوکاین, کروناویروس, ایمونوگلوبولین G (IgG), کووید-19

ثبت‌شده: 20 تیر 1401
بازنگری: 09 مرداد 1401