doi: 10.34172/mj.2023.008

Scopus ID: 85150945083

ژنتیک

مقاله کوتاه

تغییرات بیان ژن Ets1 (Ets Proto-Oncogene1) در بیماران مبتلا به بیمارى سلیاک تحت رژیم غذایى فاقد گلوتن

مائده نفري 1 ORCID logo، فلورا فروزش 1* ORCID logo، محمد جواد احساني اردكاني 2 ORCID logo، محمد زستمي نژاد 2 ORCID logo

1 گروه ژنتیک، دانشکده علوم و فناوری های نوین، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 مرکز تحقیقات بیماری های گوارش و کبد، پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: f8forouzesh@gmail.com

زمینه. یکی از ژن‌های مؤثر در پاتوژنز بیماری سلیاک، ژنEts1 می­باشد که فاکتور رونویسیEts1 را کد می‌کند و در طول تکامل بسیار محافظت شده است. ژن Ets1 سبب مهار تمایز سلول‌های T کمکی 17 (Th17) و تولید اینترلوکینA-17 (IL-17A) توسط این سلول‌ها می‌شود و کاهش بیان ژن Ets1 می‌تواند باعث بروز اختلالات خودایمنی شود. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات بیان ژن Ets1 در نمونه خون بیماران مبتلا به بیماری سلیاک تحت درمان در مقایسه با گروه کنترل است.

روش‌کار. از بیست بیمار مبتلا به بیماری سلیاک تحت رژیم غذایی فاقد گلوتن و همچنین از بیست فرد سالم، نمونه خون جمع آوری شد. استخراج RNA و سنتز cDNA انجام شد و سپس جفت پرایمر اختصاصی ژن Ets1 طراحی و تغییرات بیان آن با روش Real-Time PCR مورد بررسی قرار گرفت.

یافته‌ها. بیان ژن Ets1 در بیماران مبتلا به بیماری سلیاک تحت رژیم غذایی فاقد گلوتن در مقایسه با افراد سالم اختلاف معناداری نشان نداد (P-value= 0.54).

نتیجه‌گیری. عدم مشاهده اختلاف معنادار بین گروه بیمار و کنترل می‌تواند ناشی از تاثیر مدت زمان رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن و همچنین ورود گلوتن به طور سهوی از منابع پنهان به رژیم غذایی بیماران تحت درمان باشد.

پیامدهای عملی. با توجه به نتیجه مشاهده شده در این مطالعه، این احتمال وجود دارد که اگر رژیم غذایی فاقد گلوتن توسط بیماران مبتلا به بیماری سلیاک، سختگیرانه‌تر و طی مدت زمان بیشتری رعایت شود، بیان ژن Ets1 مطابق انتظار ما پیش رود. این مسئله نیاز است در مطالعات بعدی، با جامعه بزرگتری مورد ارزیابی قرار بگیرد.

کلید واژه ها: بيماري خودايمن, بيماري سلياک, ژن Ets1, رژيم فاقد گلوتن

ثبت‌شده: 16 خرداد 1401