doi: 10.34172/mj.2023.005

Scopus ID: 85150955589

زنان و زایمان

تاثیر حمایت خانواده بر اضطراب و افسردگی در زنان باردار با حاملگی پرخطر که در سه ماهه سوم بارداری در بیمارستان بستری میشوند: یک مطالعه کارآزمایی تصادفی کنترل شده

سیده طلا نبی پور حسینی 1 ORCID logo، فاطمه عباس عليزاده 1* ORCID logo، سویل حکیمی 2 ORCID logo، فاطمه پورتیمور فرد تبریزی 3 ORCID logo

1 مرکز تحقیقات سلامت باروری زنان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 واحد توسعه تحقیقات بالینی مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی الزهراء (س)، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: fabbasalizadeh@yahoo.com

زمینه. کاهش اضطراب مادر در دوران بارداری نقش مهمی در سلامت روحی و جسمی مادر و جنین دارد و اهمیت آن در بارداری‌های پرخطر دوچندان می‌شود. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر حمایت خانواده بر کاهش علائم افسردگی و اضطراب در زنان بستری با حاملگی ­های پرخطر در سه ماهه سوم بارداری بود.

روش‌کار. این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل‌شده بر روی 70 زن باردار پرخطر در سه ماهه سوم بارداری انجام شد. نمونه ­ها به طور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله به مدت 3 هفته و 5 روز در هفته با همسر یا یکی از اعضای خانواده خود به مدت نیم ساعت در روز در حیاط بیمارستان پیاده روی کردند. گروه کنترل مراقبت­های معمول را دریافت کردند. شرکت کنندگان پرسشنامه اضطراب Spielberger و افسردگی Back را یک بار قبل از شروع مداخله و هفته ای یک بار در طول مداخله تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ­ها با استفاده از نرم­ افزار SPSS نسخه 21 و با استفاده از آزمون­ های ANCOVA، t مستقل و Mann-WhitneyU انجام شد.

یافته‌ها. نتایج نشان داد که آزمودنی­ ها از نظر میانگین نمره کلی اضطراب قبل از مداخله همگن بودند و بین گروه مداخله 2/43 (93/2±) و گروه کنترل 63/42 (3/3±) تفاوت معناداری وجود نداشت (P=0/53). آزمون­ های آماری نشان داد که سه هفته پس از مداخله، میانگین نمره اضطراب در گروه مورد کاهش معنی­ داری داشت و تفاوت معنی­ داری در میانگین نمره اضطراب زنان در گروه مداخله 3/41 (07/3±) و شاهد 12/42 (6/3±) وجود داشت (P=0/032) از طرفی سطح اضطراب وضعیتی در گروه مورد کاهش یافته است (P=0/03). نتایج نشان داد که نمره افسردگی پس از مداخله در گروه مورد به طور معنی­ داری کاهش یافت (P=0/001).

نتیجه‌گیری. سطح اضطراب و نمره افسردگی بعد از مداخله کاهش یافت.

پیامدهای عملی. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که ارتباط مداوم با همسر یا بستگان در دوران بستری در بارداری می‌تواند آرامش روانی زنان را افزایش دهد و حمایت اجتماعی در طول بستری می‌تواند اضطراب و افسردگی مادر باردار را کاهش دهد. بنابراین استفاده از چنین روش ­هایی برای مادر باردار مفید خواهد بود.

کلید واژه ها: حاملگی پرخطر, افسردگی, اضطراب

ثبت‌شده: 25 تیر 1401