Logo-mj
مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز. 1401؛44(4): 305-316.
doi: 10.34172/mj.2022.037

Scopus ID: 85141714059
  تعداد مشاهده چکیده: 644
  تعداد دانلود PDF: 230

روانشناسی

مقاله پژوهشی

مقایسه اضطراب و افسردگی در بین زنان با تجربه سقط خودخواسته و زایمان بارداری ناخواسته

نیکو قاسمی اقدم 1 ORCID logo، زهره خسروی 1* ORCID logo، آزاده طاولی 1 ORCID logo، فهیمه رمضانی تهرانی 2 ORCID logo، سیما نظرپور 3 ORCID logo

1 گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
2 مرکز تحقیقات اندوکرینولوژی تولیدمثل، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
3 گروه مامایی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین- پیشوا، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: z.khosravi@alzahra.ac.ir

چکیده

زمینه. بارداری ناخواسته از جمله شرایطی است که می‌تواند تجربه شیرین مادری را تحت تاثیر و فرد را در دوراهی سقط یا زایمان قرار دهد؛ غافل از این که هر انتخاب چه تاثیری بر سلامت روان فرد به خصوص بروز اضطراب و افسردگی خواهد داشت. هدف از این پژوهش مقایسه میزان اضطراب و افسردگی در بین دو گروه زنان با تجربه سقط خودخواسته و زایمان در بارداری ناخواسته است.

روش کار. اين پژوهش به روش توصیفی و از نوع علی ـ مقايسه اي انجام شد که در آن ميزان اضطراب و افسردگي میان 420 نفر از بانوان با تجربه بارداری ناخواسته شامل 210 زن با سابقه سقط خودخواسته و 210 زن با سابقه زایمان به روش نمونه‌گيري در دسترس، مورد بررسي و مقايسه قرار گرفت. اطلاعات اوليه شامل وضعیت تاهل، سن، تعداد فرزندان، شغل و ميزان تحصيلات ثبت شد. گردآوري داده‌ها با استفاده از پرسشنامه‌هاي افسردگي بک و اضطراب بک انجام شد و داده‌ها بر اساس آزمون t مستقل و با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 19 مورد بررسي قرار گرفت.

یافته‌ها. میزان اضطراب در بین زنان با تجربه زایمان، بیشتر از زنان با تجربه سقط خودخواسته در بارداری ناخواسته بود. در بحث افسردگی تفاوت معناداری میان زنان با تجربه سقط خودخواسته نسبت به گروه زنانی که زایمان را در بارداری ناخواسته انتخاب کرده بودند دیده نشد، هرچند اکثر زیر مقیاس‌های افسردگی نظیر احساس شکست، نارضایتی، احساس گناه، عیب‌جویی از خویشتن، فکر خودکشی یا میل به خودکشی، گریه، بی‌علاقگی، بلاتکلیفی، احساس بی‌ارزشی، کم‌توانی، تغییر در الگوی خواب، تحریک‌پذیری، تغییر در اشتها، مشکل در تمرکز، خستگی و و بی‌علاقگی به امور جنسی در گروه با سابقه سقط بیشتر از گروه زنان با سابقه زایمان در بارداری ناخواسته بود. همچنین در این بررسی نشان داده شد که میزان اضطراب و افسردگی پس از سقط خودخواسته در بین افراد مجرد بیشتر از افراد متاهل است (0/05>P).

نتیجه‌گیری. احتمال بروز سطوح مختلف افسردگی در بین زنان با تجربه سقط خودخواسته تحت تاثیر عوامل فرهنگی، اجتماعی و اعتقادی بیشتر است. در مقابل میزان اضطراب مادرانی که در مواجهه با بارداری ناخواسته مسیر زایمان و به دنیا آوردن فرزند را انتخاب می‌کنند به دلیل مسؤوليت‌های والدگری و فرزندپروری بیشتر است. همچنین به دلیل مسایل مربوط به روابط خارج از چارچوب ازدواج رسمی و قبح و عدم پذیرش اجتماعی روابط این چنین و لزوم انجام سقط بدون داشتن حق انتخاب، میزان اضطراب و افسردگی پس از سقط در بین افراد مجرد بیشتر از افراد متاهل است.

پیامدهای‌عملی. نتایج پژوهش حاضر ‌می‌تواند در حوزه تحقیقات کاربردی و تدوین پروتکل‌های پیشگیرانه و درمانی مورد بهره‌برداری قرار گیرد و خیل عظیمی از مادران و نوزادان متاثر از آسیب اضطراب و افسردگی ناشی از بارداری ناخواسته را پوشش ‌دهد.

کلید واژه ها: اضطراب, افسردگی, زایمان در بارداری ناخواسته, سقط خودخواسته
نام
نام خانوادگی
پست الکترونیکی
نظرات
کد امنیتی


تعداد مشاهده چکیده:

Your browser does not support the canvas element.


تعداد دانلود PDF:

Your browser does not support the canvas element.

ثبت‌شده: 16 خرداد 1401
بازنگری: 06 مرداد 1401
پذیرفته‌شده: 05 شهریور 1401
انتشار الکترونیکی: 23 مهر 1401
EndNote EndNote

(Enw Format - Win & Mac)

BibTeX BibTeX

(Bib Format - Win & Mac)

Bookends Bookends

(Ris Format - Mac only)

EasyBib EasyBib

(Ris Format - Win & Mac)

Medlars Medlars

(Txt Format - Win & Mac)

Mendeley Web Mendeley Web
Mendeley Mendeley

(Ris Format - Win & Mac)

Papers Papers

(Ris Format - Win & Mac)

ProCite ProCite

(Ris Format - Win & Mac)

Reference Manager Reference Manager

(Ris Format - Win only)

Refworks Refworks

(Refworks Format - Win & Mac)

Zotero Zotero

(Ris Format - Firefox Plugin)