doi: 10.34172/mj.2023.007

Scopus ID: 85150945688

پرستاری و مامایی

تأثیر آموزش خودمراقبتی مبتنی بر الگوی اورم بر سطح رنج و مشقت مراقبان بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس: مطالعه‌ای نیمه تجربی

نادیه دهقان 1 ORCID logo، الهام ایمانی 2* ORCID logo، احمدآقا نگهی 3 ORCID logo، سعید حسینی تشنیزی 4 ORCID logo

1 دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری داخلی و جراحی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران
2 گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران
3 گروه نورولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران
4 گروه آمار زیستی، دانشکده پرستاری ومامایی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: eimani@hums.ac.ir

زمینه. بیماری مولتیپل‌اسکلروزیس یک بیماری سیستم عصبی مرکزی است و علاوه بر مشکلاتی که برای بیمار به همراه دارد، عوارض جسمی و روانی زیادی بر مراقبین تحمیل می کند. انجام فعالیت‌های خود‌مراقبتی می‌تواند در افزایش سازگاری مبتلایان و کاهش مشکلات مراقبین مؤثر باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر آموزش خودمراقبتی مبتنی بر الگوی اورم بر سطح رنج و مشقت مراقبان بیماران مبتلا به مولتیپل‌اسکلروزیس انجام گردید.

روش کار. مطالعه نیمه‌تجربی حاضر با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون و با گروه کنترل روی 76 نفر از اعضای اصلی خانواده مراقبت کننده از بیماران دچار مولتیپل‌اسکلروزیس در شهر بندرعباس صورت گرفت. واحدهای مورد پژوهش به روش تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شدند. گروه مداخله مطابق با برنامه خودمراقبتی اورم در بیماران مبتلا به مولتیپل‌اسکلروزیس، در طول مدت 6 تا 8 جلسه 40 دقیقه‌ایی تحت آموزش قرار گرفتند. به منظور بررسی رنج و مشقت مراقبت‌کنندگان از پرسشنامه 22 سؤالی "زریت" استفاده شد و پرسشنامه قبل و بعد از مداخله در هر دو گروه تکمیل گردید. نتایج پژوهش با نرم‌افزار SPSS نسخه 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها. نتایج نشان داد در گروه مداخله میانگین رنج و مشقت قبل از مداخله (13±44/6) و بعد از مداخله (7±33/10) اختلاف معنی‌دار داشتند (P<0/05) که نشان دهنده تأثیر مثبت آموزش در کاهش رنج و مشقت است. نتایج بدست آمده در زمینه ارتباط بین میانگین رنج و مشقت در افراد مراقبت­کننده با متغیرهای جمعیت شناختی حاکی از آن است که بین رنج و مشقت افراد مراقبت کننده با میزان درآمد در گروه مداخله ارتباط معنی‌داری وجود دارد (P<0/05). همچنین افزایش سن در گروه مداخله با افزایش رنج و مشقت مراقبان همراه بود (P<0/05).

نتیجه‌گیری. به‌کارگیری الگوی خود مراقبتی اورم افراد را قادر می‌سازد تا در امر مراقبت و درمان خود نقش فعال­تری داشته و بدین طریق موجب بهبود توان خود مراقبتی، کاهش ترس و وابستگی، افزایش انگیزه و اعتماد به نفس و حس استقلال در آن‌ها می‌گردد. همچنین نقش مهمی در کاهش رنج و مشقت مراقبین در طول دوره طولانی مراقبت داشته باشد.

پیامدهای‌عملی. بهبود وضعیت سلامت مبتلایان به مولتیپل‌اسکلروزیس و کاهش رنج و مشقت و ارتقای کیفیت زندگی مراقبین این بیماران.

کلید واژه ها: مولتیپل اسکلروزیس, مراقب, الگوی خود مراقبتی اورم

ثبت‌شده: 22 تیر 1401