چکیده
زمینه. سلامت دهان و دندان از مسایل مهم برای مردم و پزشکان بوده و شناسایی عوامل موثر در آسیب به سلامت دهان و دندان بسیار مهم است. یکی از عواملی که در آسیب رساندن به سلامت دهان و دندان همواره بر آن تاکید میشود، اعتیاد به مواد مخدر است. هدف اصلی در این پژوهش، مرور نظامند وضعیت سلامت دهان در مصرفکنندگان مواد مخدر است.
روش کار. این مطالعه یک مرور نظاممند از نوع متاآنالیز (فراتحلیل) است. در مقالات فارسی و انگلیسی توصیفی مقطعی که مقایسه شاخصهای سلامت دهان و دندان در افراد مبتلا به سوء مصرف مواد با افراد سالم را بررسی کرده بودند از پایگاههای الکترونیکی پابمد، گوگل اسکولار، اسکوپوس، امبیس و ISI جستوجو شد. کیفیت مطالعات انتخاب شده توسط مقیاس نیوکاسل-اوتاوا سنجیده شد. ناهمگنی مطالعات با آزمون کیو و شاخص آی اسکوئر بررسی شد. در صورت ناهمگنی مطالعات، از مدل اثرات تصادفی (random effect model) برای ترکیب نتایج استفاده شد. سوگرایی نشر توسط منحنیهای قیفی و بررسی تستهای اگر (Egger) و بگ (Begg) ارزیابی شد.
یافتهها. سوء مصرف مواد مخدر در مقایسه با افراد سالم یک اثر معنیدار روی شاخص DMFT نشان میدهد، طوری که مقدار میانگین برآورد شده برای کل مطالعات بیشتر است. (P<0/001; stddif in min 1/657[1.873-1/442. همچنین پلاک ایندکس در افراد مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر در مقایسه با افراد سالم بیشتر است (OR. 1/42; 95% CI 1/18-1/7) P = 0/0002).
نتیجهگیری. پس از تجزیه و تحلیل مشخص شد که میانگین DMFT در افراد مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر در مقایسه با افراد سالم بیشتر است. همچنین مشکلات پریودنتال در افراد مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر در مقایسه با افراد سالم بیشتر بوده و بنابراین وضعیت بهداشت دهان و دندان این افراد نیازمند توجه بیشتر است.
پیامدهایعملی. سازمانهای متولی و دندانپزشکان اجتماعی با رویکردی جدیتر نسبت به بهداشت و مشکلات دهان و دندان افراد مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر بیاندیشند.