doi: 10.34172/mj.2023.014

همه‌گیر‌شناسی

بررسی عوامل موثر بر بستری مجدد بیماران با تشخیص کووید-19در بیمارستان شهید مصطفی خمینی شهر ایلام

مهسا ریزه بندی 1 ORCID logo، فرهاد محمدی 2* ORCID logo، علی اشرف مظفری 3 ORCID logo، ایرج احمدی 4 ORCID logo

1 گروه داخلی، دانشکده پزشکی، بیمارستان شهید مصطفی خمینی (ره)، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
2 دانش آموخته کارشناسی ارشد آمار زیستی، کارمند بیمارستان شهید مصطفی خمینی(ره)، ایلام، ایران
3 گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
4 گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: farhad.m1993@yahoo.com

زمینه. سال ۲۰۱۹ یک بیماری جدید به نام کووید-19 در شهر ووهان چین شناسایی شد. هرکسی ممکن است در هر سنی به این بیماری مبتلا و به شدت بیمار یا فوت شود. هدف از این مقاله تعیین عوامل موثر بر بستری شدن مجدد بیماران کرونایی بود.

روش‌کار. در این مطالعه نمونه­ای به حجم 2411 نفر از بیماران کرونایی مراجعه کننده به بیمارستان شهید مصطفی خمینی شهر ایلام در نظر گرفته شد. متغیرهای جنس، سن، فوتی، شاخص توده بدنی، سردرد، استفراغ کردن، داشتن حالت سرما، سرفه کردن، درد عضله، داشتن بیماری زمینه­ای، درجه تب، هموگلوبین، پلاکت خون، گلوکز و آنزیم­های ALT، AST و LDH برای این مطالعه در نظر گرفته شد. برای پردازش مدل از رگرسیون لجستیک چندگانه در نرم افزار SPSS استفاده شد.

یافته‌ها. در این مطالعه بیشتر بیماران (5/54 درصد) مرد بودند. میانگین سنی در بیماران بستری مجدد، 6۳ سال بود. 23 درصد از بیماران که بستری مجدد شدند، فوت کردند. نتایج آزمون رگرسیون لجستیک نشان داد متغیرهای سن (OR=1.02, P=0.029)، جنس (OR=0.637, P=0.047)، داشتن بیماری زمینه­ای (OR=2.36, P=<0.001)، هموگلوبین (OR=0.91, P=0.04)، تعداد پلاکت خون (OR=0.99, P<0.001)، استفراغ کردن یا به نوعی داشتن حالت تهوع (OR=0.48, P=0.03) و درد عضله (OR=0.61, P=0.04) از عوامل موثر شناسایی شدند.

نتیجه‌گیری. با توجه به بحث بستری مجدد بیماران کووید-19 در بیمارستان، داشتن بیماری همراه و سن بالا شانس بستری شدن مجدد را بالا می­برد. در نهایت این پژوهش از لحاظ علمی تایید کرد که افزایش سن در کنار داشتن بیماری زمینه­ای در بستری مجدد بیماران مبتلا به کووید-19 موثر است.

پیامدهای عملی. این مقاله در راستای پذیرش کامل درمان بیماران کووید-19 و در نتیجه عدم نیاز به بستری مجدد و جلوگیری از هزینه های اضافی درمان و اتلاف منابع است.

کلید واژه ها: بستری شدن, کووید-19, رگرسیون لجستیک چندگانه

ثبت‌شده: 18 مرداد 1401