doi: 10.34172/mj.2022.027

Scopus ID: 85137029995

داروشناسی

اثر داروی اداراوون بر بیماران مبتلا به کووید-19 متوسط: کارآزمایی بالینی غیرتصادفی تک مرکزی

آیسا قنادی 1 ORCID logo، سیده حجازیان 1,2 ORCID logo، محمدرضا مسلمی 1,2 ORCID logo، فرهنوش فرنود 1 ORCID logo، بهرام نیک نفس 1 ORCID logo، سپیده زنونی واحد 1 ORCID logo، خلیل انصارین 3,4 ORCID logo، محمدرضا اردلان 1* ORCID logo، پرویز صالح 1 ORCID logo

1 مرکز تحقیقات کلیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 مرکز تحقیقات سل و بیماری های ریه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 مرکز تحقیقات تنفس و خواب راحت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: ardalan34@yahoo.com

زمینه. بیماری کروناویروس جدید 2019 (کووید-19) یک بیماری همه‌گیر جهانی است که نیاز فوری به یافتن درمان‌های پزشکی کارآمد برای کاهش میزان مرگ‌و‌میر بالای ناشی از انواع جهش‌های آن وجود دارد. هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی اداراوون به‌عنوان یک آنتی‌اکسیدان قوی مورد تأیید FDA در بیماران مبتلا به کووید-19 متوسط بوده است.

روش کار. این مطالعه کارآزمایی بالینی کنترل‌شده تک مرکزی و غیرتصادفی بر روی بیماران بستری کووید-19 متوسط تأیید شده با PCR انجام شد. بیماران به دو گروه مداخله (17 نفر) و کنترل (16 نفر) تقسیم شدند. بیماران گروه مداخله سه دوز اداراوون (30 میلیگرم) را به مدت 3 روز (روزهای 2، 4 و 6) دریافت کردند. پیامدهای اولیه شامل نیاز به بستری در بخش مراقبت‌های ویژه (ICU)، نیاز به انتوباسیون و مرگ‌ و ‌میر بود.

یافته‌ها. همه موارد در زمان بستری 15 تا 60 درصد درگیری ریه داشتند. اداراوون توانست نیاز به بستری در ICU، نیاز به انتوباسیون و میزان مرگ‌و‌میر را در بیماران مبتلا به کووید-19متوسط کاهش دهد اما نتایج از ‌نظر‌ آماری معنی‌دار نبودند. پارامترهای اولیه، روزهای بستری و پارامترهای بالینی بین گروه‌های مورد مطالعه مشابه بود (0/05<P)

نتیجه‌گیری. تجویز 30 میلیگرم اداراوون به مدت 3 روز تأثیر قابل توجهی بر پیامد کلی بیماران مبتلا به کووید-19 متوسط نداشت.

پیامدهای‌عملی. در این مطالعه، هیچ‌کدام از بیماران کووید-19 دریافت‌کننده داروی اداراوون بستری در ICU، انتوباسیون و مرگ‌و‌میر نداشتند. هرچند که اختلاف معنی‌داری میان پیامدهای بالینی بیماران گروه کنترل و مداخله نیز پیدا نشد.

کلید واژه ها: کووید-19, توفان سیتوکین, اداراوون, آنتی اکسیدان, مرگ و میر, SARS-CoV-2

ثبت‌شده: 23 فروردین 1401
بازنگری: 23 اردیبهشت 1401