doi: 10.34172/mj.2022.032

Scopus ID: 85141697952

ژنتیک

اعتبارسنجی MS-PCR و تعیین پیش جهش ژن FMR1 در نارسایی زودرس تخمدان

فاطمه افخمی 1 ORCID logo، شیرین شهبازی 1* ORCID logo، لعیا فرزدی 2 ORCID logo، معصومه عزیزی 3 ORCID logo

1 گروه ژنتیک پزشکی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2 مرکز تحقیقات سلامت باروری زنان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 بخش پزشکی مولکولی، انستیتو پاستور ایران، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: sh.shahbazi@modares.ac.ir

زمينه. نارسایی زودرس تخمدان وابسته به ایکس شکننده از نظر بالینی به عنوان نوعی از نارسایی اولیه تخمدان با چرخه­های قاعدگی نامنظم، افزایش سطح هورمون محرک فولیکول، یائسگی زودرس و ناباروری تعریف شده است. از نظر ژنتیکی عامل آن پیش جهش تکرار CGG ناحیه 5'-ترجمه نشده ژن FMR1 می‌باشد. هدف این مطالعه استاندارد سازی روش‌های مولکولی و مقایسه تعداد تکرار CGG ژن FMR1 در بیماران نارسایی زودرس تخمدان بود. روش‌کار. پس از اخذ رضایت و خونگیری، DNA ژنومی استخراج و به دو روش دستی و کیت با سدیم بی سولفیت تیمار شد. با استفاده از دو جفت پرایمر اختصاصی، DNA متیله شده و DNA غیرمتیله با واکنش زنجیره ای پلیمراز اختصاصی متیلاسیون تکثیر و محصولات به ترتیب به ترتیب n3+ 108 و n3+ 168 جفت باز بر روی ژل آگارز آشکار شد. پس از ارزیابی­های بالینی 20 بیمار مبتلا به فرم تک­گیر و 2 خانواده با حداقل دو فرد مبتلا مورد مطالعه قرار گرفتند.

يافته‌ها. متوسط سطح سرمی هورمون محرک فولیکول در موارد تک گیر UI/L 73/44± 45/85 و در موارد خانوادگی UI/L 61/33± 72/75 بود. بررسی­های سونوگرافیک در موارد تک­گیر و موارد خانوادگی به ترتیب 80 درصد و 75 درصد تخمدان­های آتروفیک را گزارش کرد. صحت تیمار بیسولیفیت DNA در هر دو روش دستی و کیت تأیید شد، و تفاوتی بین دو روش مشاهده نشد. نتایج بررسی تعداد تکرارها بر روی ژل آگارز نشان داد دو بیمار در بین موارد تک­گیر (10 درصد) ناقل الل اینترمدییت FMR1 بودند. هیچ موردی از پیش جهش و یا جهش کامل در موارد تک­گیر یا خانوادگی مشاهده نشد، و تعداد تکرارها در آن­ها بین 15 تا 35 تخمین زده شد.

نتیجه‌گیری. به دلیل نقش ژن FMR1 در عملکرد تخمدان، بررسی آن از اهمیت برخوردار است استانداردسازی یک روش تشخیص مولکولی سریع و مقرون به صرفه از اولویت­ها در این زمینه می­باشد.

پیامدهای عملی. تعیین تکرار CGG ناحیه 5'-ترجمه نشده ژن FMR1 و شناسایی پیش جهش هایی که ممکن است گسترش یافته و منجر به سندرم ایکس شکننده شوند در میان زنان جوان امکان مشاوره ژنتیکی لازم برای برنامه­ریزی زندگی باروری را فراهم می­کند.

کلید واژه ها: پیش جهش FMR1, جهش دینامیک, بسط تکرار سه تایی, نارسایی زودرس تخمدان وابسته به ایکس شکننده, واکنش زنجیره ای پلیمراز اختصاصی متیلاسیون

ثبت‌شده: 14 اسفند 1400
بازنگری: 12 تیر 1401