doi: 10.34172/mj.2022.031

Scopus ID: 85137045298

سیستم اسکلتی عضلانی

مقاله کوتاه

شيوع، تابلوی الكتروفيزيولوژيك و پيامد حركتی فلج زايمانی شبكه بازويی در استان آذربایجان‌شرقی طی سال‌های 1397-1387

وحیده توپچی زاده تبریزیان 1 ORCID logo، مژگان میرغفوروند 2 ORCID logo، سمیه صرافی 3 ORCID logo، زهرا سرمد 4، نفیسه قصاب عبدالهی 5 ORCID logo، شیرین اصولی تبريزي 6 ORCID logo، عزیزه فرشباف خلیلی 1* ORCID logo

1 مرکز تحقیقات طب فیزیکی و توانبخشی، پژوهشکده سالمندی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات تعیین کننده‌های اجتماعی سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه مامایی، واحد بناب، دانشگاه آزاد اسلامی، بناب، ایران
4 دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
5 5گروه آموزش و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
6 گروه مامایی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری-مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: azizeh_farshbafkhalili@yahoo.com

زمینه. آسیب شبکه عصبی براکیال در نتیجه کشش بیش از حد بر ناحیه گردن نوزاد، افزایش زاویه گردن و شانه در طی مرحله دوم زایمان رخ می ­دهد. هدف این مطالعه بررسي شيوع، تابلوي الكتروفيزيولوژيك و پيامد حركتي فلج زايماني شبكه بازويي در استان آذربایجان شرقی طی سال های 1397-1387 بود.

روش‌کار. به روش سرشماری آمار کل زایمان ها اخذ شد. از طريق پرونده پزشکی کودکان مبتلا به اين آسیب، فراوانی نسبی سالانه آن محاسبه و یافته های الکتروفیزیولوژیک و سیستم طبقه­ بندی اصلاح شده مالت استخراج گردید.

یافته‌ها. شیوع آسیب شبکه عصبی براکیال در طی 11 سال 0/026 درصد بود. ریشه های درگیر در 59/6 درصد C5 وC6 ، در 28/4 درصد درگیری C5 ، C6 وC7 گزارش شد، در 12 درصد آسیب‌های وسیع‌تر بدنبال گرفتاری C5 تا T1 مشاهده شد. ارتباط معناداری بین یافته­ های الکتروفیزیولوژیک و یافته­ های سیستم مالت در کودکان با اين آسیب یافت نشد (0/05<p).

نتیجه‌گیری. به علت روند صعودی فراوانی OBPI از سال 1396، توجه ویژه و اقدامات پیشگیرانه ضروری به نظر می ­رسد.

پیامدهای عملی. با توجه به افزایش درصد شیوع فلج شبکه بازویی نسبت به سال­ های گذشته، ضروری است که اقدامات و تدابیر لازم جهت جلوگیری از این آسیب در زایمان واژینال انجام شود.

کلید واژه ها: شیوع, عوارض مامايي ليبر, فلج شبكه بازويي

ثبت‌شده: 05 آبان 1400