doi: 10.34172/mj.2022.022

Scopus ID: 85144243405

ژنتیک

اثر هم‌افزای نانوذره اکسید مس و آنتی‌بیوتیک کلرامفنیکل بر بیان ژن MexA سیستم افلاکس پمپ در جدایه‌های سودوموناس آئروژینوزا مقاوم به دارو

فاتن العزاوی 1 ORCID logo، فرحناز مولوی 2* ORCID logo، مریم طهرانی پور 2 ORCID logo

1 دانشجوی کارشناسی ارشد رشته علوم سلولی و مولکولی، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
2 گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: farahmolavi@gmail.com

زمینه. سودوموناس آئروژینوزا یکی از عوامل عفونت‌های بیمارستانی است. کلرامفنیکل آنتی‌بیوتیکی وسیع‌الطیف، ارزان و رایج است. MexAB-OprM یک پمپ ترشحی است که موجب مقاومت ذاتی این باکتری می‌شود. هدف این پژوهش ارزیابی بیان ژن‌ MexA تحت تیمار نانوذره اکسید مس و کلرامفنیکل است.

روش‌کار. تعداد 49 نمونه از 11 آزمایشگاه سطح شهر مشهد جمع‌آوری و تعیین هویت شدند. فراوانی ژن MexA به روش PCR بررسی شد. ارزیابی حساسیت آنتی‌بیوتیکی، با روش انتشار دیسک انجام شد. برای MIC وMBC آنتی‌بیوتیک، نانوذرات مس و ترکیب هردو، روش رقت در براث انجام شد. از روش میکرودایلوشن و تکنیک Real time-PCR به ترتیب برای تعیین رقت اثر بخش نانوذره اکسید مس و آنتی‌بیوتیک کلرامفنیکل و بیان ژن MexA استفاده شد.

یافته‌ها. هویت 49 سویه تایید شد. تمام سویه‌ها واجد ژن MexA بوده و به بیش از دو آنتی‌بیوتیک مقاوم بودند. حداقل غلظت مهار رشد سویه‌های باکتری برای نانوذرات اکسید مس 250 میکروگرم در میلی‌لیتر و برای آنتی‌بیوتیک کلرامفنیل 62/50 میکروگرم در میلی‌لیتر بود. نانوذرات اکسید مس در مقایسه با آنتی‌بیوتیک تاثیر بیشتری در مهار رشد باکتری داشت و میزان این تاثیر نسبت به اثر ترکیبی آنتی‌بیوتیک و نانوذرات اکسید مس کمتر است.

نتیجه‌گیری. نانوذرات اکسید مس و یا اثر هم‌افزای نانوذرات اکسید مس و آنتی‌بیوتیک کلرامفنیکل در کاهش بیان ژن MexA موثر هستند.

پیامدهای عملی. نانوذرات گزینه مهمی برای استفاده به عنوان جایگزین یا مکمل آنتی‌بیوتیک‌ها هستند و نانوذرات اکسید مس زمانی که همراه با آنتی‌بیوتیک مصرف شوند تاثیر بیشتری در مهار رشد باکتری دارند.

کلید واژه ها: پمپ افلاکس, سودوموناس, نانوذرات اکسید مس, آنتی بیوتیک, ایران

ثبت‌شده: 07 شهریور 1400