مجله پزشکى دانشگاه علوم پزشکى تبريز. 1401؛44(1): 26-35.
doi: 10.34172/mj.2022.011

Scopus ID: 85131509792

فیزیولوژی

آسیب­های عملکردی و هیستوپاتولوژیکی کلیه در موش­های صحرایی ماده­ هایپرآندروژن- یک مدل حیوانی تخمدان پلی­کیستیک

نیما فرقانی 1 ORCID logo، زینب کریمی 2* ORCID logo، مختار مختاری 1 ORCID logo، مهرداد شریعتی 1 ORCID logo، فاطمه مسجدی 2 ORCID logo

1 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون، کازرون، ایران
2 مرکز تحقیقات بیماری های کلیوی شیراز، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: zkarimi@sums.ac.ir

زمینه. سندرم تخمدان پلی­کیستیک (PCOS)، شایع­ترین اختلال تولیدمثل در زنان قبل از یائسگی است. این سندرم همچنین با عوارض متابولیکی و قلبی عروقی بسیاری همراه است. این عوارض عامل اصلی خطرآفرین برای آسیب­ها و بیماری­های کلیوی هستند. بنابراین، این مطالعه برای روشن کردن انواع آسیب­ های عملکردی و ساختاری کلیوی ناشی از القای مدل هیپرآندروژن در موش­های صحرایی ماده طراحی شد.

روش کار. موش­های صحرایی ماده نژاد اسپراگ-داولی به طور تصادفی به سه گروه (n=10) تقسیم شدند: کنترل، شاهد و دهیدرواپی­آندروسترون (DHEA). تستوسترون تام پلاسما و شاخص­های عملکردی کلیه با استفاده از تکنیک­های الایزا و رنگ­سنجی اندازه­گیری شدند. تغییرات بافت­شناسی تخمدان و کلیه نیز از لحاظ کیفی و کمی با رنگ­آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین (H & E) بررسی شدند.

یافته­ ها. تستوسترون تام پلاسما در گروه DHEA در مقایسه با گروه­های کنترل و شاهد تقریبا 9 برابر افزایش یافت. همچنین افزایش معنی دار Cr، BUN و دفع مطلق سدیم مشاهده شد. مقادیری افزایش در میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR)، جریان ادرار (V0) و دفع مطلق پتاسیم در گروه DHEA در مقایسه با سایر گروه­ها دیده شد که از لحاظ آماری معنی دار نبودند. آسیب های قابل توجهی در قسمت­های گلومرولی و توبولی کلیه­ها و بخش­های فولیکولی تخمدان­ها در موش­های دریافت­کننده­ DHEA مشاهده شد.

نتیجه­ گیری. احتمالا هیپرآندروژنمی باعث ایجاد ناهنجاری­های سیستمیک از طریق مکانیسم­های متعدد می­شود و به دنبال آن تخریب آشکار بافت­های کلیه و تخمدان روی می­دهد. بر این اساس، تزریق DHEA یک مدل حیوانی مفید برای مطالعه­ مکانیسم آسیب­های کلیوی ناشی از PCOS فراهم می­کند. پيامدهاى عملى. یافته ­های مطالعه حاضر می­تواند در جهت شناسایی مکانیسم آسیب­ های کلیوی ناشی از PCOS به ویژه در زنان جوانتر راهگشا باشد.

کلید واژه ها: سندروم تخمدان پلی کیستیک, آسیب حاد کلیوی, دهیدرواپی آندروسترون, هایپرآندروژنیسم, هیستوپاتولوژی

ثبت‌شده: 15 شهریور 1400
بازنگری: 12 آبان 1400