doi: 10.34172/mj.2022.018

Scopus ID: 85137043504

ژنتیک

بیان میکرو RNA-155 در سرم مبتلایان به لنفوم‌های غیرهوجکین و آرتریت روماتویید

سید رسول مهدوی اناری 1 ORCID logo، بابک خیرخواه 1,2* ORCID logo، کیومرث امینی 3 ORCID logo، فرزین روزافزای 4 ORCID logo

1 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان، سیرجان، ایران
2 گروه میکروب شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان، کرمان، ایران
3 گروه میکروب شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه، ساوه، ایران
4 پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد، بیمارستان شریعتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: babakkheirkhah@yahoo.com

زمینه. میکروRNAها (miRs) در تنظیم بیان ژن پس از رونویسی نقش دارند. miR-155 در تنظیم فرآیندهای متعددی مانند خون­ سازی، ایمنی، سرطان­ زایی و التهاب نقش دارد. این مطالعه با هدف بررسی بیان miR-155 در سرم مبتلایان به لنفوم بورکیت، لنفوم سلول B بزرگ منتشر(DLBCL) و آرتریت روماتویید اجرا شده­است.

روش کار. در این مشاهده مقطعی، بیان miR-155 در 92 نمونه سرم از افراد سالم و یا مبتلایان به لنفوم بورکیت، DLBCL یا آرتریت روماتویید از طریق واکنش زنجیره­ای پلیمراز ارزیابی شد. بیان نسبی ژن در نمونه­ ها از طریق محاسبه اختلاف مقادیر آستانه چرخه (Ct) ژن miR-155 با ژن کنترل داخلی اندازه ­گیری شد. سطح معناداری تمامی ارزیابی های آماری، شامل همبستگی پیرسون و اسپیرمن، آزمون دقیق فیشر، آنالیز یک­طرفه واریانس و آزمون تعقیبی جیمز-هوول، p<0/05 در نظر گرفته­ شد.

یافته­ ها. بیان miR-155 ارتباطی با سن و جنس افراد نداشت. در مقایسه با افراد سالم (-ΔCt: -2/29 [انحراف معیار: ±1/92]) بیان miR-155 در سرم مبتلایان به DLBCL (2/49 [±1/01]) و آرتریت روماتویید (2/30 [±1/34]) افزایش یافت، ولی در مبتلایان به لنفوم بورکیت (-1/29 [±2/11]) تغییری نشان نداد.

نتیجه­ گیری. بیان miR-155 در بیماران مبتلا به DLBCL و آرتریت روماتویید افزایش می­یابد. مطالعات بیشتر، با حجم نمونه بزرگتر، برای ارزیابی کاربردهای تشخیصی و درمانی miR-155 در این بیماران مورد نیاز است.

پيامدهاى عملى. بیان miR-155 در سرم مبتلایان به DLBCL و آرتریت روماتویید افزایش می­یابد. در این مطالعه، بیان miR-155 مستقل از سن و جنس مبتلایان بود.

کلید واژه ها: آرتریت روماتویید, لنفوم غیرهوجکین, میکروRNA-155, واکنش زنجیره ای پلیمراز

ثبت‌شده: 15 شهریور 1400
بازنگری: 19 آذر 1400