مجله پزشکى دانشگاه علوم پزشکى تبريز. 1401؛44(1): 72-79.
doi: 10.34172/mj.2022.016

Scopus ID: 85131581781

پزشکی خواب

گزارش مورد

ارزیابی روند تشخیص و مداخله درمانی یک مورد اختلال خوابگردی مرتبط با خشونت: گزارش موردی

کاظم خرم دل 1 ORCID logo، سلما پاسالاري 1* ORCID logo، محمد نامي 2 ORCID logo

1 گروه روان‌شناسی، دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی، موسسه آموزش عالی فاطمیه شیراز، شیراز، ایران
2 گروه علوم اعصاب، دانشکده علوم و فناوری‌های نوین پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسؤول؛ ايميل: ، پست الکترونیکی: selma.pasalari@gmail.com

مطالعه حاضر با هدف ارزیابی یک مورد اختلال خوابگردی مرتبط با خشونت و آپنه انسدادی و راهکارهای درمانی مرتبط با آن طراحی شد. در تحقیق حاضر، یک مرد 60 ساله مبتلا به اختلال خوابگردی مطالعه شد. طرح درمان شامل رعایت اصول بهداشت خواب توسط بیمار، استفاده از ماشین ایجاد فشار هوای مثبت و هشت جلسه درمان هفتگی بایوفیدبک بود. قبل از مداخله، فرد بررسی شده از اضطراب، افسردگی جزیی، کیفیت زندگی متوسط، درجه هایی از PTSD، آپنه انسدادی و حرکات ناخواسته دوره ای اندام ها رنج می برد و بعد از مداخله درمانی، بهبود نسبی در همه شاخص ها به ویژه مشکل آپنه انسدادی و حرکات اندام ها ایجاد شد.

پیامدهای عملی. با توجه به شیوع و پیچیدگی های اختلال پاراسومنیای خواب غیر رم، شناخت ناکافی از علت ها و مکانیسم های درگیر و ناموفق بودن بسیاری از درمان های دارویی، مطالعه حاضر می تواند در زمینه کشف علت های احتمالی و روش های درمانی جایگزین مبتنی بر عوامل فیزیکی و روانشناختی راهگشا باشد.

کلید واژه ها: خوابگردی, خشونت, پلی‌سومنوگرافی, درمان بیوفیدبک, ماشین ایجاد فشار هوای مثبت, آپنه انسدادی خواب

ثبت‌شده: 21 خرداد 1400
بازنگری: 10 شهریور 1400