چکیده
زمینه: متاستاز سرطان های راه هوایی و غذایی فوقانی به غدد لنفاوی گردن یکی از نگرانی های متخصصین گوش و حلق و بینی است که به عوامل مختلفی مانند اندازه تومور اولیه و انتشار آن وابسته است و از آنجا که برنامه درمانی درصورت وجود متاستاز از حالتی که لنف نودهای گردنی درگیر نشده اند متفاوت است، در مطالعه حاضر شیوع متاستاز مخفی گردنی در بیماران با گردن مرحله N0 در کارسینوم های سلول سنگفرشی حفره دهان بررسی شد.
روش کار: در این مطالعه مقطعی تحلیلی پرونده بیمارانی که تشخیص قطعی کارسینوم سلول سنگفرشی حفره دهان داشتند و از فروردین1390 تا پایان سال 1395 بستری بودند و اطلاعات مورد نیاز مطالعه مانند سن، جنسیت، اندازه توده اولیه، محل ضایعه، T تومور، N بالینی و پاتولوژیک جمع آوری و با نرم افزار SPSS نسخه 19 آنالیز شد. در تمامی آزمون ها سطح معنی داری آماری 05/0 درنظر گرفته شد.
یافته ها: میانگین سنی 14/02 ± 61/67 سال بوده و اکثریت بیماران را مردان تشکیل می دادند. شایع ترین محل توده اولیه زبان بود و بیشتر بیماران در مرحله T3 قرار داشتند. میانگین اندازه ضایعات 1/30±3/90 سانتی متر بود. 45% شرکت کنندگان از نظر بالینی گردن N0 داشتند که اکثریت آن ها در بررسی پاتولوژیک نیز لنف نود متاستاتیک نداشتند. شیوع لنف نود متاستاتیک بین بیماران N0 بالینی 30% بود و رابطه معنی داری بین T تومور و N+ پاتولوژیک یافت نشد(422 /0=p). در بررسی ارتباط بین تعداد لنف نودهای حاوی متاستاز مخفی و T تومور هیچ رابطه معنی داری مشاهده نشد (P = 0/578)
نتیجه گیری: در کارسینوم های سلول سنگفرشی حفره دهان شیوع لنف نود متاستاتیک گردنی 30% بوده و به صورت معنی داری با محل ضایعه مرتبط است درحالی که ارتباطی با T تومور مشاهده نمی شود.