مجله پزشکى دانشگاه علوم پزشکى تبريز. 1400؛43(6): 543-553.
doi: 10.34172/mj.2022.007

Scopus ID: 85131561674

فیزیولوژی

تاثير تمرین ترکیبی و فعالیت در محیط غنی­ شده بر سطوح پروتئین BDNF و VEGF مغز موش های صحرایی نر نابالغ

سمیرا رستمی 1 ORCID logo، میلاد اسمعیل یان ملکی 1 ORCID logo، پرهام کارگرفرد 1 ORCID logo، رعنا فیاض میلانی 1* ORCID logo

1 گروه علوم زیستی در ورزش، دانشکده علوم ورزشی و تندرستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: r_milani@sbu.ac.ir

زمینه. عوامل نوروتروفیک نقش کلیدی در شکل پذیری مغز دارند. در دوره پیش از بلوغ، فرآیندهای توسعه مغزی به طور قابل توجهی رخ می دهند و مداخله های تمرینی طی این دوره حساس، ممکن است به اثرات ویژه ای منجر شوند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر تمرین ترکیبی و فعالیت در محیط غنی شده بر سطوح مغزی پروتئین BDNF و VEGF موش های صحرایی نر نابالغ بود.

روش کار. موش های صحرایی نر نژاد ویستار سالم (n=18) در سن 22 روزگی به صورت تصادفی به سه گروه تمرین ترکیبی (CT)، محیط غنی شده (EE) و کنترل (C) تقسیم شدند. تمرین ترکیبی شامل فعالیت های ورزشی استقامتی و مقاومتی بود که شش روز در هفته انجام شدند. جهت فعالیت بدنی اختیاری در محیط غنی شده، قفس بزرگی با محرک­های غنی مختلف (چرخ گردان، نردبان، اسباب بازی، تونل) فراهم شد. مداخله ها به مدت سه هفته ادامه یافتند و در پایان، بافت مغز (نیمکره راست) برای ارزیابی های بیوشیمیایی جدا شد. سطوح مغزی پروتئین BDNF وVEGF با استفاده از روش وسترن بلات سنجیده شدند.

یافته ها. نتایج مطالعه، تفاوت معناداری را در میزان پروتئین BDNF وVEGF نشان دادند (0/01>P).این عوامل نوروتروفیک به طور معناداری در گروه های CT و EE افزایش داشتند. اگرچه سطوح پروتئین VEGF در هر دو گروه بیشتر بود اما فقط موش های غنی تفاوت معناداری را نشان دادند.

نتیجه گیری. بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که تمرین ورزشی ترکیبی و فعالیت بدنی اختیاری در محیط غنی شده در دوره پیش از بلوغ از طریق افزایش عوامل نوروتروفیک می توانند بر شکل پذیری مغز موثر باشند.

کلید واژه ها: محیط غنی شده, دوره پیش از بلوغ, عوامل نروتروفیک, تمرین ترکیبی, شکل پذیری مغز

ثبت‌شده: 12 اسفند 1399
بازنگری: 23 فروردین 1400