doi: 10.34172/mj.2021.054

Scopus ID: 85131368730

دندانپزشکی

تاثیر افزودن نانوذرات اکسید روی پشتیبانی شده داخل زئولیت 4A بر خواص ضد باکتریایی و استحکام خمشی رزین آکریلی خود سخت شونده مورد استفاده در دستگاه های متحرک ارتودنسی

مهدیه اسمعیل زاده 1 ORCID logo، بهارک دیوبند 2، فاطمه یگانه سفیدان 3، مونا غلامی 4، مژگان کچویی 5* ORCID logo

1 دانشجو دندانپزشکی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات لثه و دندان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران، گروه شیمی معدنی، دانشکده شیمی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
3 گروه باکتری‌شناسی و ویروس شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 دستیار تخصصی بالینی ارتودنسی، بخش ارتودنتیکس، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
5 گروه ارتودنتیکس، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران/مرکز تحقیقات لثه و دندان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: drkachoei@gmail.com

زمینه: رزین های آکریلی پلی متیل متاکریلات (PMMA) خودسخت شونده به شکل گسترده ای در ساخت دستگاه های متحرک ارتودنسی استفاده می شوند. ساختار این پلیمرآکریلی خودسخت شونده نسبت به انواع گرماسخت آن متخلخل تر بوده و محلی مناسب برای کلونیزاسیون پلاک میکروبی فراهم می کند. به دلیل فعالیت های متابولیکی برخی از این میکروارگانیسم ها بوی نامساعدی از سطح بیس پلیت های ارتودنسی متصاعد می شود که می تواند همکاری بیماران را مختل کند. هدف از این مطالعه تولید و افزودن نانوذرات اکسید روی پشتیبانی شده داخل شبکه زئولیت 4A (Zn/4A) به ترکیب این پلیمر آکریلی و بررسی خواص ضدباکتریایی و استحکام خمشی آن است.

روش کار: نانوذرات اکسید روی پشتیبانی شده داخل زئولیت 4A پس از تولید با درصدهای وزنی 2 و4 درصد به پودر رزین آکریلی پلی متیل متاکریلات خود سخت شونده SR Triplex® Cold اضافه شد. آنالیزهای پراش پرتو ایکس، ميكروسكوپ الكتروني روبشي گسيل ميدانی، توزيع انرژی پرتو ايکس و پراکندگی نور دینامیکی از نمونه های آکریل نوترکیب تهیه شد. خواص ضدمیکروبی با تکنیک تماس مستقیم (Direct contact) روی سه سوش باکتریایی استرپتوکوکوس موتانس، کلبسیلا پنومونیه و اشرشیا کلی بررسی شد. استحکام خمشی نمونه ها با تست three-point bending انجام شد. برای ارزیابی آماری داده ها ازتست one-way ANOVA وTukey’s post hoc test استفاده وp کمتر از 05/0 معنی دار تلقی شد.

یافته ها: افزودن نانوکامپوزیت Zn/4A در هردو غلظت 2 و 4 درصد وزنی به ترکیب آکریل پلی متیل متاکریلات خود سخت شونده منجر به تخریب بیش از 99 درصد کلنی های هر سه نوع سوش باکتریایی گردید. میانگین استحکام خمشی نمونه های آکریلی حاوی نانوکامپوزیت Zn/4A با درصدهای وزنی 2 و 4 درصد به طور معناداری کمتر از گروه کنترل است ولی تمام مقادیر بیشتر از 50 مگاپاسکال به دست آمد.

نتیجه گیری: افزودن نانوکامپوزیت Zn/4A در هردو درصد وزنی 2 و 4 درصد به ترکیب پلی متیل متاکریلات خودسخت شونده به دلیل خاصیت ضدباکتریایی و سمیت حداقلی باعث از بین رفتن کلنی های باکتریایی و بوی نامساعد از بیس پلیت های ارتودنسی شده و با ارتقا همکاری بیمار منجر به بهبود نتایج درمان می گردد.

کلید واژه ها: پلی متیل متاکریلات, دستگاه متحرک ارتودنسی, زئولیت, نانوذرات فلزی

نحوه استناد به این مقاله: اسمعیل زاده م، دیوبند ب، یگانه سفیدان ف، غلامی م، کچویی م. تاثیر افزودن نانوذرات اکسید روی پشتیبانی شده داخل زئولیت A4 بر خواص ضد باکتریایی و استحکام خمشی رزین آکریلی خود سخت شونده مورد استفاده در دستگاه های متحرک ارتودنسی. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز. 1400؛43(3):274-282

ثبت‌شده: 21 دی 1399
بازنگری: 15 بهمن 1399