مجله پزشکى دانشگاه علوم پزشکى تبريز. 1400؛43(6): 506-514.
doi: 10.34172/mj.2022.003

Scopus ID: 85131506321

دندانپزشکی

مقایسه ویژگی­های کلینیکوپاتولوژیک انواع سرطان­های دهان، فک و صورت در سامانه ثبت سرطان (اصفهان-ایران)

سید محمد رضوی 1 ORCID logo، لاله ملکی 2* ORCID logo، بهاره طحانی 3 ORCID logo، علی بهزادیان 4 ORCID logo، حامد ربانی 4 ORCID logo، زهرا روانخواه 5 ORCID logo

1 گروه آسیب‌شناسی دهان و فک و صورت، مرکز تحقیقات ایمپلنت های دندانی، پژوهشکده علوم دندانپزشکی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2 گروه آسیب‌شناسی دهان و فک و صورت، مرکز تحقیقات دندانپزشکی، پژوهشکده علوم دندانپزشکی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3 گروه سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی، مرکز تحقیقات دندانپزشکی، پژوهشکده تحقیقات دندانپزشکی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4 کمیته پژوهش‌های دانشجویی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5 سامانه ثبت سرطان استان اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: l.maleki@dnt.mui.ac.ir

زمینه. داشتن اطلاعات جامع درباره خصوصیات دموگرافیک، کلینیکی و پاتولوژیک ضایعات بدخیم دهان، فک وصورت می تواند در برنامه ریزی های تشخیصی و درمانی بسیار مهم و مفید باشد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین و مقایسه ویژگی های کلینیکوپاتولوژیک انواع مختلف سرطان های دهان، فک و صورت در سامانه ثبت سرطان استان اصفهان بود.

روش کار. در این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی، اطلاعات (نوع تومور، محل تومور، سن، جنس، درجه بدخیمی) 1081 نمونه ثبت شده در سامانه ثبت سرطان استان اصفهان بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری و روش های آماری توصیفی و آزمون های کای مجذور و دقیق فیشر تجزیه وتحلیل شدند (P <0.05).

یافته ­ها. در این مطالعه میانگین سنی بیماران 5/18±9/59 سال بود و اکثر بیماران در بازه سنی 70 تا 80 سال قرار داشتند. اکثر بیماران مرد (43/56 درصد) بودند. فراوانی تومورهای بدخیم از زیاد به کم مربوط به کارسینوم، لنفوم، سارکوم و سپس سایر تومورها بود. در این مطالعه کارسینوم سلول سنگفرشی ( 9/61 درصد) و پس از آن لنفوم غیر هوچکین (7 درصد) به عنوان شایعترین تومورهای بدخیم گزارش شدند. شایعترین محل، زبان (7/38 درصد) و پس از آن نازوفارنکس ( 13 درصد) بود. همچنین تومورهای نازوفارنکس در مردان شایعتر از زنان بود (P <0.001).

نتیجه ­گیری. کارسینوم سلول سنگفرشی به عنوان شایعترین سرطان دهان، فک و صورت نیازمند توجه خاص و تشخیص و درمان سریع و مناسب است. دانستن ویژگی های کلینیکوپاتولوژیک این سرطان و عوامل خطر می تواند پیش آگهی بیماران را بهبود بخشد.

کلید واژه ها: سرطان دهان, سامانه ثبت داده ها, کارسینوم سلول سنگفرشی

ثبت‌شده: 18 آذر 1399