مجله پزشکى دانشگاه علوم پزشکى تبريز. 1400؛43(5): 434-443.
doi: 10.34172/mj.2021.069

Scopus ID: 85131668758

بیماری‌های کودکان

تعیین فراوانی و عوامل خطرساز هایپوناترمی دیررس در نوزادان نارس و سرانجام کوتاه مدت آن

منيژه مصطفي قره باغي 1* ORCID logo، سعداله یگانه دوست 2 ORCID logo، المیرا ناصری 2

1 مرکز تحقیقات سلامت کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: gharehbaghimm@yahoo.com

زمینه. زایمان زودرس و نارسی نوزاد یکی از مشکلات عمده بهداشتی و از شایع­ ترین علل مرگ های نوزادی است. یکی از عوارض مربوط به نوزادان نارس، هایپوناترمی است. تاثیر هایپوناترمی در پیش آگهی نوزادان نارس به خوبی مطالعه نشده است لذا ما در این مطالعه بر آنیم تا نوزادان با هایپوناترمی دیررس را بررسی کرده، عوامل خطر دخیل را شناسایی و از نظر پیش آگهی این نوزادان را ارزیابی کنیم .

روش­ کار. این مطالعه توصیفی تحلیلی روی نوزادان نارس (سن حاملگی کمتر از 34 هفته) - که بعد از تولد در مرکز آموزشی درمانی الزهرا یا کودکان تبریز در طول سال 1398 بستری گردیده­اند انجام شد. نوزادانی که طی بستری دچار هایپوناترمی دیررس شدند شناسایی شده و با نوزادانی که هیپوناترمی دیررس نداشتند تا زمان ترخیص از بیمارستان از نظر عوامل خطر و پیش آگهی پیگیری و مقایسه شدند.

یافته ها. از تعداد 186 نوزاد بررسی شده، سن حاملگی نوزادان با میانه 30 هفته (چارک اول و سوم ۲۹ ۳۲ هفته) بود. جنسیت در 101 نوزاد مذکر (54/3 درصد) و نوع زایمان در 60/7 درصد موارد سزارین بود. هایپوناترمی دیررس در ۵۰ نوزاد (26/8 درصد) وجود داشت. سن حاملگی و وزن هنگام تولد هایپوناترمی به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود. براساس آنالیز چند متغیری، وزن پایین در زمان تولد و دریافت استروئید قبل از تولد و همچنین کم بودن وزن نسبت به سن حاملگی به طور مستقل پیش بینی کننده بروز هایپوناترمی دیررس در نوزادان نارس است. وجود هایپوناترمی دیررس طول کشیده در نوزادان نارس با بروز دیسپلازی برونکوپولمونری و استئوپنی نارسی رابطه معنی دار داشت ولی ارتباط معنی داری با مدت بستری در بیمارستان و میزان مرگ ومیر داخل بیمارستانی یافت نشد.

نتیجه­ گیری. براساس یافته های این پژوهش، وزن کم موقع تولد، مصرف استروئید قبل تولد و کم بودن وزن نسبت به سن حاملگی از عوامل خطر هایپوناترمی دیررس در نوزادان نارس بود. هایپوناترمی طول کشیده در پیش آگهی نوزادان نارس از نظر دیسپلازی برونکوپولمونری و استئوپنی نارسی موثر است.

کلید واژه ها: هایپوناترمی دیررس, نوزادان نارس, مرگ و میر, اتیولوژی

ثبت‌شده: 18 آبان 1399