مجله پزشکى دانشگاه علوم پزشکى تبريز. 1400؛43(4): 311-322.
doi: 10.34172/mj.2021.058

Scopus ID: 85131667264

بیهوشی و طب تسکینی

مقایسه تاثیر دکسمدتومیدین با رمی فنتانیل بر درد بعد از لامینکتومی کمری در بیماران تحت بیهوشی عمومی

شهریار صانع 1 ORCID logo، رحمان عباسی وش 1 ORCID logo، فرزانه جوشقانی 2 ORCID logo، گونش علیزاده 1 ORCID logo، بهزاد غلام ویسی 3 ORCID logo، پرنگ گلابی 4* ORCID logo

1 گروه بیهوشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
2 گروه بیهوشی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، البرز، ایران
3 گروه اتاق عمل، دانشکده پرستاری و مامائی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
4 گروه بیهوشی، بیمارستان خیریه امید، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، مهاباد، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: parang.golabi@gmail.com

زمینه. درد حاد بعد از عمل هم چنان به عنوان یک مسئله در بیماران تحت جراحی لامینکتومی کمری می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات رمی فنتانیل و دکسمدتومیدین بر شدت درد و همچنین نیازهای ضد درد در بیماران تحت عمل جراحی نخاعی می باشد.

روش کار. این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده بر روی 60 بيمار در گروه سنی 20 تا 60 سال و با کلاس یک و دو انجمن بیهوشی امریکا تحت لامینکتومی مهره کمری انتخابی انجام شد. بیماران به دو گروه رمی فنتانیل (گروه R) و دكسمدتومیدین (گروه D) تقسیم شدند. قبل از اینداکشن بیهوشی در بیماران گروه R، µg/ kg/min 01/0 رمی فنتانیل استفاده شد. در گروه D از µg/min/50kg 3/0 دكسمدتومیدین با استفاده از پمپ سرنگ تزریق شد. نمره درد با شاخص دیداری و تهوع و استفراغ بعد از عمل در هنگام ترخیص و میانگین فشار خون شریانی و ضربان قلب در زمان های ریکاوری، 6، 12 و 24 ساعت بعد از جراحی ثبت شد.

یافته ها. ميزان تزريق پروپوفول در گروه DEX كمتر از گروه R بود (P=0.001) نمره درد به جز 6 ساعت پس از عمل در گروه DEX به طور معنی داری پایین تر بود. مصرف ضد درد در گروه DEX به طور معنی داری کمتر بود (P=0.021) ميانگين فشار خون شرياني حين جراحي، بعد از لارنگوسكوپي و بهبودي در گروه DEX به طور معني داري كمتر بود (P<0.05). ميانگين ضربان قلب پس از لارنگوسكوپي در گروه DEX به طور معني داري كمتر بود (P=0.033).

نتیجه گیری. انفوزیون حین عمل DEX باعث بهبود پارامترهای همودینامیک در حین جراحی، کاهش درد و مصرف مورفین بعد از جراحی لامینکتومی کمری می شود.

کلید واژه ها: دکسمدتومیدین, رمی فنتانیل, لامینکتومی کمری, درد, بیهوشی عمومی

ثبت‌شده: 14 تیر 1399