doi: 10.34172/mj.2021.041

گوش و حلق و بینی

علل تاخیر در جراحی ترمیمی شکاف اولیه لب و کام

شهین عبدالهی فخیم 1 ORCID logo، نیکزاد شهیدی 1* ORCID logo

1 گروه گوش و حلق و بینی و جراحی سر وگردن، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسؤول؛ ايميل: ، پست الکترونیکی: nikzadsh@yahoo.com

زمینه: شکاف لب و کام شایع ترین ناهنجاری مادرزادی سر و گردن می باشد. این اختلالات، هزینه های اقتصادی فراوانی بر خانواده و بار روانی سنگینی را برای کودک تحمیل می سازند. جهت رسیدن به نتایج مطلوب درمانی، انجام به موقع جراحی ترمیمی اولیه شکاف لب و کام امری ضروری است. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی علت تاخیر در بیماران شکاف لب و کام در مراجعه جهت انجام جراحی ترمیمی اولیه می باشد.

روش کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 516 کودک مراجعه کننده جهت جراحی ترمیمی اولیه به مراکز آموزشی- درمانی کودکان و سینا دانشگاه علوم پزشکی تبریز در طول سال های 1393-1388 بررسی شدند. سن، زمان جراحی، جنس، بیماری های همراه، تاخیر در مراجعه و علت آن در بیماران ارزیابی شد. داده های حاصله با نرم افزار تحلیل آماری SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

یافته ها: میانگین سن جراحی در بیماران 97/25±20/16 ماه بود. حدود 13/27 درصد از بیماران در مراجعه جهت انجام جراحی ترمیمی اولیه تاخیر داشتند. کم بودن وزن کودک برای انجام عمل جراحی (30%)، مراجعه دیرهنگام خود والدین (28/19%)، و عدم آگاهی والدین نسبت به زمان مراجعه (85/17%)، شایع ترین علل تاخیر در مراجعه در بیماران مورد مطالعه بودند.

نتیجه گیری: براساس نتایج حاصل از این مطالعه کم بودن وزن کودک برای انجام عمل جراحی، مراجعه دیر هنگام خود والدین، عدم آگاهی والدین نسبت به زمان مراجعه، بیماری همراه دیگر، تشخیص دیر هنگام، و سطح پایین اجتماعی- اقتصادی به ترتیب شایع ترین علل تاخیر در مراجعه در بیماران برای انجام جراحی ترمیمی اولیه بودند.

کلید واژه ها: شکاف لب, شکاف کام, ترمیم

نحوه استناد به این مقاله: عبدالهی فخیم ش، نیکزاد شهیدی ن. علل تاخیر در جراحی ترمیمی شکاف اولیه لب و کام. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز. 1400؛ 43(1):160-166

ثبت‌شده: 17 خرداد 1399
بازنگری: 30 تیر 1399