هدف¬گیری ذرات فاژی M13 با پروتئین هولوترانسفرین انسانی به روش اتصال شیمیایی

محبوبه کاووسی 1، محمد خلج کندری 2*، مهدی کدیور 3

1 گروه زیست شناسی، دانکشده علوم پایه، واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی زنجان، زنجان، ایران
2 گروه علوم جانوری، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
3 گروه بیوشیمی، انیستیتو پاستور ایران، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: khalaj@tabrizu.ac.ir

زمینه و اهداف: انتقال هدفمند ناقل¬ها و حامل¬های ژنی به سلول¬ها و بافت¬های خاص یکی از مهمترین مسائل در آزمایش¬های ژن¬درمانی است. باکتریوفاژها حامل-های ژنی مناسبی هستند و روش¬های مختلفی برای انتقال هدفمند آن¬ها به سلول¬های مورد نظر وجود دارد. در این مطالعه تهیه ذرات فاژی هدفمند شده بر پایه فاژ M13 به روش اتصال شیمیایی ارائه می¬شود. مواد و روش¬ها: ابتدا سازه فاژمیدی pCMV-Script-GFP از ذرات فاژی GFP توسط فاژ کمکی ExAssist به روش برش درون سلولی با استفاده از سویه میزبان اختصاصی XLOLR برش و با استفاده از فاژ کمکی R408 ذرات فاژیM13حاوی ژن GFP (M13-GFP)تولید شدند. سپس ملکول¬های پروتئین هولوترانسفرین انسانی با روش اتصال شیمیایی آمیناسیون احیایی به سطح ذرات فاژی حاصل اتصال داده شدند. اتصال ملکول¬های ترانسفرین به سطح ذرات فاژی با روش phage-ELISA بررسی شد. یافته¬ها: آزمایشات phage-ELISA نشان داد که اتصال ملکولهای ترانسفرین به سطح ذرات فاژی به درستی انجام گرفته و ذرات فاژیM13 هدفگیری شده با ترانسفرین تهیه شده است. بررسی¬های بیشتر نشان داد که تقریباً 485 مولکول ترانسفرین به هر ذره فاژی متصل شده است. نتیجه¬گیری: نتایج حاصل نشان می¬دهند که روش اتصالات شیمیایی می¬تواند به عنوان راهکاری مناسب در هدفمندسازی ذرات فاژی M13 با اتصال مولکول¬های هدفگیری به تعداد زیاد به سطح آن¬ها مورد استفاده قرار گیرد.

ثبت‌شده: 23 خرداد 1395