MYCN gene Amplification در کودکان مبتلا به نروبلاستوما در مرکز آموزشی درمانی کودکان تبریز

عظیم رضامند 1، سعید اصلان آبادی 2، لاله علیزاده 3، محمد امین رضازاده ساعتلو 4*

1 گروه هماتولوژی اطفال، بیمارستان کودکان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه جراحی کودکان، بیمارستان کودکان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 پزشک عمومی
4 دانشکده پزشکی٬ کمیته تحقیقات دانشجویی٬ دانشگاه علوم پزشکی تبریز٬ تبریز٬ ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: dr_amin_re@Yahoo.com

زمینه و اهداف: نروبلاستوم شایعترین تومور توپر بدخیم دوران کودکی و شیرخواری بعداز بدخیمی¬های CNS می باشد. حدود7٪ بدخیمی های کودکان را شامل می¬شود ولی برخلاف سایر بدخیمی¬ها مرگ و میر بالاتری نسبت به کل بدخیمی¬ها دارد. از دیرباز MYCN gene Amplification یکی از فاکتورهای مهم در پیش بینی پروگنوز و پاسخ به درمان بوده است. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی 6 ساله MYCN gene Amplification نروبلاستوم درمرکز آموزشی درمانی کودکان می¬باشد. مواد و روش ها: تعداد 40 بیمار با تشخیص نروبلاستوم که در سالهای 1385 تا 1390 در مرکز آموزشی درمانی کودکان تبریز بستری و درمان شده¬اند تحت بررسی قرار گرفتند. داده¬های لازم از اطلاعات موجود در پرونده بیماران شامل سن، جنس، کانون اولیه، mycn gene amplification وstage بیماری در موقع مراجعه که بطور دقیق ثبت شده¬اند، استخراج شد و فرم جمع آوری اطلاعات تکمیل گردید. تعداد نسخه¬های mycn به روش PCR اندازه¬گیری شده¬بود که تعداد نسخه¬های بالاتر از 3، مثبت تلقی شد. داده¬های بدست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 16 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. در این مطالعه مقدار P کمتر از 05/0 از لحاظ آماری معنی دار تلقی شد. یافته¬ها: میزان مرگ و میر در بین بیماران با MYCN مثبت بیشتر از موارد MYCN منفی می¬باشد (05/0p<). میزانMYCN Gene Amplification در بین جمعیت مورد مطالعه برابر با 70 % بوده که نسبت به جمعیت جهانی (20-30%)، فراوانی آن بیش تر است. فراوانی نروبلاستوم 50 ٪ قبل از دو سالگی و 50 ٪ بعد از دو سالگی بوده و در بین جنس دختر و پسر برابر است. نتیجه¬گیری: بیماران با آمپلیفیکیشن در ژن MYCN، در زمان تشخیص در Stage های بالاتری می¬باشند. همچنین مرگ و میر در این بیماران نسبت به بیماران بدون آمپلیفیکیشن در ژن MYCN به طور معنی داری بالاست.

ثبت‌شده: 23 خرداد 1395