پلي مورفيسم ژن گيرنده ویتامینِD (Apa І وFok І) و ارتباط آن با سطوح سرمی ویتامین D و هورمون پاراتیروئید در بیماران تحت همودیالیز

شهنام ولی زاده شهبازلو 1، امیر قربانی حق جو 1*، ناصر صمدی 1، نادره رشتچی زاده 2، حسن ارگانی 1، جمال حلاج زاده 2، سخاوت ابوالحسنی 1

1 مرکز تحقیقات کاربردی داروئی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبريز، ايران
2 مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبريز، ايران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: ghorbaniamir@hotmail.com

زمینه و اهداف: پلی مورفیسم رسپتور ویتامین D (VDR) از طریق تاثیر بر هورمون پاراتیروئید و کلسیم نقش مهمی در کنترل کلسیفیکاسیون عروقی و ابتلا به بیماری های قلبي عروقي متعاقب آن در بیماران تحت همودیالیز دارد. حضور VDR در بافته های قلبی و عروقی نشان دهنده ارگان های هدف جدیدی است که پلی-مورفیسم VDR می تواند از طریق آنها اثرات خود را ظاهر سازد. هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین پلی مورفیسم Apa І و Fok І رسپتور ویتامین D با سطوح سرمی فتوئین آ، ویتامین D و هورمون پاراتیروئید در بیماران تحت همودیالیز می باشد. مواد و روش ها: مطالعه مقطعی حاضر، شامل 46 نفر بيمار همودیالیز و43 نفر سالم به عنوان گروه کنترل می باشد. پلي مورفيسم Apa І و Fok І با روش PCR-RFLP و سطوح سرمی فتوئین آ، ویتامین D و iPTH با روش الایزا انجام گرفت. یافته ها: هر چند نتایج حاکی از فقدان اختلاف معني دار بين دو گروه شاهد و بيمار از نظر فراواني ژنوتیپی در هر دو پلی مورفیسم مورد مطالعه می باشد ما تفاوت معنی داری از نظر سطح سرمی ویتامین D در پلی مورفیسم و هورمون پاراتیروئید در پلی مورفیسم مشاهده شد. همبستگی معنی داری بین میزان ویتامین D و هورمون پاراتیروئید در ژنوتیپ aa در گروه بیمار و بین میزان ویتامین D و فتوئین آ در ژنوتیپ FF گروه کنترل مشاهده گردید. نتیجه گیری :پلی¬مورفیسم Apa І وFok І ژن رسپتور ویتامینD از طریق تاثیر بر سطوح سرمی فاکتورهای دخیل در کلسیفیکاسیون عروقی می تواند بر روند عارضه قلبی و عروقی در بیماران دیالیزی تاثیرگذار باشد.