Logo-mj
مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز. 1395؛38(1): 44-49.
  تعداد مشاهده چکیده: 556
  تعداد دانلود PDF: 136

مقاله پژوهشی

وضعیت ویتامین D غذایی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروز: مطالعه مورد- شاهدی

سید حمزه عباس زاده 1، مهرانگیز ابراهیمی ممقانی 2، مهدی فرهودی 3، محمد اصغری جعفرآبادی 4، لیدا لطفی 5، ماریا یزدانی 6، سید رفیع عارف حسینی 7*

1 مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، دانشکده تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، شعبه بین الملل ارس، تبریز، ایران
2 گروه تغذیه در جامعه، مرکز تحقیقات تغذیه تبریز، دانشکده تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز ،ایران
3 مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 مرکزتحقیقات پیشگیری ازمصدومیت‌ها‌ي ترافيكي جاده‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
5 دانشکده تغذیه، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
6 گروه مغز و اعصاب بیمارستان امام رضا (ع)، تبریز، ایران
7 گروه علوم و صنایع غذایی، مرکز تحقیقات تغذیه تبریز، دانشکده تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: arefhosseinir @ tbzmed.ac.ir

چکیده

زمینه و اهداف: گرچه اتیولوژی بیماری مالتیپل اسکلروز (Multiple sclerosis, MS)- بیماری خود ایمن مزمن دستگاه عصبی مرکزی - به خوبی شناسایی نشده است اما نقش عوامل محیطی به خصوص کمبود ویتامین D به تازگی مورد توجه قرار گرفته است. لذا مطالعه حاضر با هدف مقایسه الگوی دریافت مواد غذایی حاوی ویتامین D در بیماران MS و افراد به ظاهر سالم صورت گرفت. مواد و روش ها: مطالعه مورد- شاهدی حاضر روی 168 بیمار مبتلا به MS از انجمن MS شهرستان تبریز و 168 فرد به ظاهر سالم از بستگان درجه یک بیماران یا افراد عادی، همسان سازی شده از نظر سن و جنس در استان آذربایجان شرقی در زمستان 1391 انجام شد. اطلاعات مربوط به مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین D از طریق تکمیل چهره به چهره پرسشنامه بسامد غذایی نیمه کمی و نیز یادآمد سه روزه غذایی توسط فرد آموزش دیده به دست آمد. یافته ها: گرچه بسامد هفتگی مصرف گروه چربی در دو گروه تفاوتی را نشان نداد ولی گروه گوشت و لبنیات و مواد غذایی متفرقه شامل همبرگر، کالباس، سوسیس و قارچ تازه در افراد سالم به طور معنی داری بیش از بیماران بود (05/0P<). در بیماران MS میزان کمبود شدید مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین D حدودا بیش از سه برابر افراد سالم بود (041/0P=). نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده عدم کفایت جدی دریافت منابع غذایی غنی از ویتامین D در افراد بیمار است که احتمالا میتواند مطرح کننده نقش آموزش و نیز مصرف مکمل یاری با ویتامین D در این بیماران باشد.
نام
نام خانوادگی
پست الکترونیکی
نظرات
کد امنیتی


تعداد مشاهده چکیده: 557

Your browser does not support the canvas element.


تعداد دانلود PDF: 136

Your browser does not support the canvas element.