ارتباط عملکرد حسی و حرکتی در اندام فوقانی همی پلژیک در بیماران سکته مغزی مزمن

1 دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: hejazishirmard@yahoo.com

زمینه و اهداف: نقايص حسي از عوارض شايع سكته هاي مغزي هستند. این نقایص سبب کاهش کیفیت حرکات اندام فوقانی، ضعف در انجام حرکات مهارتی و ضعف در دستکاری حرکتی ظریف اشیا می¬شوند. علی¬رغم این واقعیت که توانايي انجام حركات مهارتي و بنابراين عملكرد مستقل وابستگي نزديكي به توانايي درك و افتراق دروندادهاي حسی مختلف دارد و علی¬رغم اینکه از پتانسيل كامل حركتي در اندام های دچار نقایص حسي استفاده نمي¬شود، این نقایص در بیماران سکته مغزی بندرت مورد ارزیابی و مداخله قرار می¬گیرند. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط عملکرد حسی با عملکرد حرکتی در اندام فوقانی پارتیک در بیماران سکته مغزی مزمن می¬باشد. مواد و روش¬ها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 27 بیمار سکته مغزی به روش نمونه¬گیری در دسترس وارد مطالعه گردیدند. عملکرد حسی اندام فوقانی بیماران با استفاده از آزمون¬های حسی فوگل مایر و آزمون استرگنوزیس مورد ارزیابی قرار گرفت و برای ارزیابی عملکرد حرکتی اندام فوقانی نیز از بخش حرکتی آزمون فوگل مایر استفاده شد. یافته¬ها: بین عملکرد حرکتی اندام فوقانی بیماران و عملکرد حسی ارزیابی شده با آزمون استرگنوزیس ارتباط معناداری یافت شد (002/0P=) اما بین عملکرد حرکتی آنان و نتایج ارزیابی حسی صورت گرفته با آزمون حسی فوگل مایر (حس سطحی و عمقی) ارتباط معناداری مشاهده نشد. نتیجه¬گیری: با توجه به معنادار بودن ارتباط عملکرد حسی بیماران در آزمون استرگنوزیس با آزمون حرکتی فوگل مایر لازم است نقایص حسی در توانبخشی بیماران سکته مغزی بیشتر مورد توجه قرار گیرند.
کلید واژه ها: سکته مغزی, همی پلژیا, حس

ثبت‌شده: 13 آذر 1392