مقایسه تاثیر آمینوفیلین و کافئین در استئوپنی نوزادان نارس

منیژه مصطفي قره باغی*، مهسا طاهری

1 مركز تحقيقات سلامت باروري زنان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشکده پزشکی، گروه بیماریهای کودکان، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: gharehbaghimm@yahoo.com

زمینه و اهداف: آپنه نوزادان نارس یک مشکل شایع در نوزادان با وزن تولد بسیار پائین می باشد. درمان استاندارد تجویز داروهای گروه متیل گزانتین از قبیل آمینوفیلین یا کافئین است که معمولا تجویز آن تا یک هفته بعد از اینکه نوزاد آپنه نداشت ادامه می یابد. متیل گزانتینها با کاهش سطح دی اکسید، افزایش مصرف اکسیژن با تحریک سیستم تنفسی در مدلهای انسانی عمل می کنند. هر دو داروی متیل گزانتین در نوزادان عوارضی را از قبیل تاکی کاردی، سمیت کلیوی و سیستم عصبی، اختلال نوتروفیلی، استئوپنی دارند. استئوپني يك اختلال شايع مشاهده شده در نوزادان نارس مي باشد که به صورت ساب کلینیکی قابل شناسایی است. هدف از این مطالعه، مقایسه تاثیر دو داروی آمینوفیلین و کافئین بر سطوح سرمی کلسیم، فسفر و آلکالین فسفاتاز نوزادان نارس تحت درمان با متیل گزانتین ها می باشد. مواد و روش ها: نوزادان پره مچور پذیرش شده در بخش NICU بیمارستان الزهرای تبریز که سن زیر 32 هفته حاملگی داشتند و نیاز به دریافت آمینوفیلین و کافئین داشتند، به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در گروه اول 60 نوزاد وارد مطالعه شدند که از روز دوم تحت درمان با آمینوفیلین قرار گرفتند. در گروه دوم نیز 65 نوزاد از روز تولد تحت درمان با کافئین با دوز قرار گرفتند. بعد از 45 روز سطح سرمی کلسیم، فسفر و آلکالین فسفاتاز این نوزادان اندازه گیری شد و نتایج بین دو گروه مقایسه شدند. یافته‌ها: در مطالعه 125 نوزاد نارس شرکت داشتند که شامل 68 (4/54%) پسر و 57 (6/45%) دختر بودند. 24 نوزاد در پيگيري ديسپلازي برونكوپولمونري داشتند (8 مورد خفيف و 16 مورد متوسط تا شديد). در 65 نوزاد (52 درصد) شواهد استئوپني پره ماچوريته وجود داشت كه 29 مورد در گروه آمينوفيلين و 36 مورد با كافئين درمان شده بودند (27/0 p=). در این بررسی ارتباط معنی داری بین سطح سرمی کلسیم، فسفر و آلکالین فسفاتاز بین دو گروه دارویی دیده نشد. نتیجه‌گیری: براساس یافته های این مطالعه آمینوفیلین و کافئین در نوزادان نارس تفاوتی از نظر بروز عوارض و از جمله استئوپنی پره ماچوریته ندارند. لذا در نوزادان نارس برحسب نیاز و با در نظر گرفتن امکان دسترسی به دارو از هردو داروی کافئین و آمینوفیلین می توان استفاده کرد. انجام مطالعات بعدی برای مقایسه اثرات و عوارض دراز مدت این دو دارو پیشنهاد می شود.
کلید واژه ها: آمینوفیلین, کافئین, استئوپنی, نوزادان نارس, نوزادان با وزن زمان تولد پایین

ثبت‌شده: 29 اردیبهشت 1394
پذیرفته‌شده: 21 مرداد 1394