تاثير عصاره الكلي گياه تاجریزی بلوچی بر پلاسموديوم برگئي در موش سوري ومقايسه آن با اثر كلروكين

یعقوب قره داغی 1*، آرش خاکی 2

1 گروه انگل شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
2 گروه پاتولوژي، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Y_garedaghi@yahoo.com

زمینه و اهداف: با توجه به اهمیت بالقوه داروهای گیاهی بومی که بتوانند تاثیر قابل قبولی بر روی انگل های مالاریا داشته باشند، اثر الکلی عصاره گیاه تاجریزی بلوچی بر روی پلاسمودیوم برگئی به طور تجربی در موش سفید کوچک آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت و با اثر کلروکین مقایسه شد. مواد و روش¬ها: در این مطالعه تعداد 80 عدد موش به 8 گروه 10 تایی تقسیم شدند، که 7 گروه از آن با پلاسمودیوم برگئی آلوده گردیدند و با عصاره الکلی گیاه تاجریزی بلوچی و کلروکین با روش Rane test تحت درمان قرار گرفتند. در این روش پس از مشاهده انگل در خون محیطی موشهای آلوده شده، به جز گروههای شاهد و دریافت¬کننده پلاسبو (دارونما)، با غلظت¬های 20، 100، 300 و 450 میلی¬گرم بر کیلوگرم وزن بدن از عصاره و غلظت 20 میلی¬گرم بر کیلوگرم وزن بدن کلروکین تحت درمان قرار گرفتند. موثرترین غلظت در بین غلظت¬های مورد استفاده مشخص گردید. درمان به صورت زیرجلدی و در هر مرحله تا 4 روز ادامه داشت. میزان پارازیتمی در روزهای چهار و هفت نسبت به میزان پارازیتمی روز قبل از درمان تعیین شد تا میزان کاهش پارازیتمی در گروههای درمان شده با عصاره با گروههای شاهد و دریافت-کننده دارونما مشخص شود. گروه 8 در این مطالعه بدون هیچگونه تزریقی از انگل و دارو بوده، صرفا جهت کنترول مرگ و میر تصادفی موشها در حیوان¬خانه نگهداری می-شد. یافته¬ها: آنالیز داده¬های خام با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون T-test انجام گردید و موثرترین غلظت در بین غلظت¬های مورد استفاده مشخص شد. بررسی نشان می¬دهد غلظت 450 میلی¬گرم بر کیلوگرم از عصاره گیاهی به نحو معنی¬داری باعث کاهش میزان پارازیتمی در موشهای آلوده شده است (05/0P<). تاثیر کلروکین بر انگلهای تحت درمان قاطع و بیشتر از غلظت¬های متفاوت الکلی گیاه تاجریزی بلوچی بود. نتیجه¬گیری: تاثیر عصاره الکلی گیاه تاجریزی بلوچی بر روی پلاسمودیوم برگئی قابل توجه است.
کلید واژه ها: پلاسمودیوم برگئی, گیاه تاجریزی بلوچی, درمان, کلروکین, موش سوری

ثبت‌شده: 14 دی 1392